ezine.bg»Статии»Здраве»Натуралните сокове били опасни

Натуралните сокове били опасни

Натуралните сокове били опасни
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
Виж ››

Натуралните сокове могат да бъдат вредни за здравето на хората, алармират учени от университета в Копенхаген, Дания. В плодови напитки те установиха високо съдържание на антимон.

Антимонът е сивобял метал, който днес се използва за производството на полупроводници. Високите му дози са фатални за хората, съобщава Daily Telegraph.

Проучването показа, че в соковете на някои от най-известните търговски марки в Европа, съдържанието на антимон в 2.5 пъти повече от допустимите граници. В някои напитки антимонът дори бил 10 пъти повече.

Учените обясняват, че антимонът навлиза в натуралния сок от пластмасови бутилки. Лимонената киселина, която присъства в съдържанието на всички сокове, ускорява извличането на антимона.

Повишената концентрация на химикали учените установили и в сокове, опаковани в картонени кутии. Което според тях означава, че антимонът попада в напитките още преди тяхното опаковане.

Натуралните сокове били опасни

Дори най-ниската концентрация на антимона може да предизвика неблагоприятно въздействие върху репродуктивните функции и аномалии в развитието на бъдещото дете. Също до синдрома на Даун. Веществото може да причини както рак, така и белодробни болести, сърдечно-съдови заболявания и заболявания на щитовидната жлеза. Най-голям риск обаче има при хората, които консумират натуралните напитки в големи количества.

Производителите от своя страна уверяват, че потребителите няма причина да се притесняват за качеството на продуктите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
AHHA
AHHA
16.02.2013 15:01


0
0