Кървенето на венците може да е знак за този неподозиран проблем

Кървене на венците

Кървенето на венците е проблем, който засяга много от мъжете и жените в средна и напреднала възраст. Най-лошото е, че през последните години оплакването се появява и при много млади хора.

Смята се, че за кървенето на венците допринася и някои фактори като лоша орална хигиена, фамилна обремененост, неправилно подредени зъби, тютюнопушене, диабет, както и някои други заболявания. Ново изследване обаче показва, че кървящите венци имат връзка и с дефицит на витамин D.

Повечето хора знаят, че витамин D е важен за здравите кости, зъби, нокти и коса. Но той играе много други важни функции в човешкото тяло. Подпомага дихателната система и имунитета, бори се с възпалителните процеси и е ценен в превенцията срещу някои дегенеративни заболявания.

Витамин D

Оказва се още, че играе роля за добрия вид на венците ви. В случай че започнете да страдате от липса на така наречения слънчев витамин, това може да доведе до подуване, зачервяване и кървене на венците. Другите симптоми, подсказващи, че ви мъчи дефицит на витамин D, са хронична умора, депресия, чупливи кости и нокти, косопад, изтощение.

Как да си набавите повече витамин D?

Източници на витамин D

На първо място, прекарвайте повече време навън. Заседяването пред компютъра е една от причините да не получавате достатъчно витамин D. От друга страна, само 20-30-минутен престой навън при слънчево време може да се окаже от голяма полза за цялото ви здраве. Подобрете и диетата си, като включите храни, богати на витамин D. Това са рибата, гъбите (особено печурките), изварата, яйцата, киселото мляко, соевото мляко, тофу и др.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати