Имате проблеми със съня? Заложете на тези завивки

Спане

Тежките завивки помагат при проблемите със съня. Констатацията ще помогне на всички, които будуват нощно време.

Много хора ненавиждат твърдите юргани и одеяла. Но те се оказват пръв приятел на всичко, които имат проблеми със съня.

Специални одеяла с тежести от десетилетия се използват при терапиите за деца с проблеми в развитието и за успокояване на тревожни животни. От миналата година те вече се предлагат и за възрастни с проблеми в съня.

Оказва се, че одеялата, които осигуряват натиск, наподобяват родителската прегръдка. Те са полезни както при безсъние, така и при ред психологични разстройства като тревожност, аутизъм и посттравматично стресово разстройство.

Спане

Изследванията по въпроса се водят още от 2015 г. При всички от разглежданите случаи се наблюдава подобрение на качеството на съня при страдащите от безсъние. Тежките завивки осигуряват усещане за пашкул, намаляват физическата възбуда и така улесняват заспиването и заздравяват съня. Освен това 78% от хората се успокояват, а при 63% тревожността намалява.

От неврологична гледна точка стимулирането с натиск потиска кортизола. В същото време се увеличава серотонина и мелатонина в мозъка, което забавя пулса и понижава кръвното налягане. Високите нива на кортизола водят до безсъние, тревожност и депресия.

Серотонинът пък помага за регулирането на вътрешния часовник и естествения цикъл на сън и будуване. Наричан още хормон на щастието, той е ключов за доброто наспиване. Мелатонинът също е ключов за спокойния сън.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати