Няколко ситуации, в които пиенето на много вода вреди

Водна интоксикация
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-24%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
22.00 лв.
Виж ››

Прекаляването, дори и с най-полезното нещо, е вредно за вас. Това важи в пълна сила и за водата, която, всички знаем, е основата на живота.

Всички се нуждаем от живителната течност. Без нея бързо се дехидратираме, което блокира нормалното функциониране на тялото. Трябва обаче да я консумираме в допустимите граници, защото в противен случай можем да си навлечем редица главоболия.

Малко е известно и звучи почти невероятно, но има регистрирани случаи, при които прекомерната консумация на вода е водила дори до смърт. Феноменът се нарича водна интоксикация.

Със сигурност сте чели, че трябва да се пие много вода, но когато пренебрегнете настоящите нужди на тялото си, прекаляването с течността може да е опасно.

Трябва да ограничим приема на вода, когато имаме нарушен натриев баланс в организма. Съдържанието на натрий в кръвта влияе върху функционирането на електролитите. Електролитите са отговорни за изпращането на сигнали към клетките, които контролират различни операции на тялото. Когато консумирате прекалено много вода, нивата на натрий в кръвта намаляват. Това спира електролитите да изпращат сигнали към клетките. Състоянието е известно като хипонатремия.

Вода

Симптомите на това заболяване включват гадене, повръщане, умора, прекомерно уриниране, дезориентация и главоболие. Това е най-лошият резултат от пиенето на прекалено много вода, тъй като в крайна сметка може да доведе до смърт. Това обаче е доста необичайно и рядко.

Трябва да пием умерено количество вода, когато имаме проблеми със сърцето. Сърдечният мускул изпълнява жизненоважната функция по изпомпване на кръв през цялото ви тяло. Когато консумирате прекалено много вода, това увеличава обема на кръвта в тялото. Повишеният кръвен обем води до ненужен натиск върху кръвоносните съдове и сърцето. Това, от своя страна, може да доведе до разширени вени и дори блокиране на някои от функциите на кръвоносните съдове.

Гадене

Прекомерното пиене на вода може да навреди и на гломерулите. Това са капилярни легла в бъбреците ни. Те работят като филтрираща станция за изхвърляне на излишната вода от тялото. Прекалено много вода може да причини потенциална повреда на тази система, което води до сериозни опасности за здравето. Бъбреците трябва да работят извънредно време, за да обработят цялата тази ненужна вода, която е извън нормалната им способност за филтриране (1000 мл на час).

Калият е основно хранително вещество в човешкото тялото и трябва да се поддържат подходящите му нива. Понякога излишната вода причинява понижаване на концентрацията на калий. Това може да причини проблеми като обриви, гръдна болка, болка в краката.

Както споменахме, пиенето на излишна вода води до дисбаланс в електролитите. Този дисбаланс води до раздразнение в стомаха. Това е един от предварителните етапи на хипонатриемията.

Виене на свят

Колкото и да са страшни страничните ефекти, истината е, че трябва да пием редовно вода. Препоръчителният дневен прием на живителната течност е меджу 6 и 8 чаши или около 2 литра.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати