Ще лекуват рак с нанороботи

Ще лекуват рак с нанороботи

Технологията в медицината напредва с всеки изминал ден. Вече ще е възможна терапия против рак с помощта на нанороботи.

Американски изследователи създадоха нанороботи, които да "пътуват" през кръвоносната система на пациентите и по този начин да осигуряват терапия на тумори, като "изключват" ген, отговорен за рака, съобщава списание Nature.

Нано-лечението на рака е наречено РНК интерференция, може да работи при хората. РНК е абревиатурата на рибонуклеинова киселина. Тази киселина предава химически съобщения и е ключова за процеса на развитие на рака.

В момента биотехнолозите на всички известни фармацевтични компании от калибъра на Merck, Pfizer, Roche работят усилено върху начини за манипулиране на РНК. Целта им е да блогират гените, които произвеждат протеините, предизвикващи рак, слепотата или ХИВ.

През това време учените от Калифорнийския институт по технологии в Пасадена използваха нанотехнологията и създадоха миниатюрни полимерни роботи. Те са покрити с протеина трансферин, които търси рецептор или молекулярен път към различни видове тумори.

"Винаги има много скептицизъм, когато се появи нова технология", казва Марк Дейвис, ръководител на екипа, който разработи терапията.

След като частиците намерят раковата клетка в тялото и влязат в нея, те се разпадат. Освобождават малка интерферираща РНК. Рибонуклеинова киселина блокира гена, който създава протеина за растеж на рака, наречен рибонуклеотидова редуктаза.

Новият метод вече е изпитан в клинични условия. Пациенти с различни видове тумори са приемали интервенозно дози от наночастици 4 пъти на ден в течение на 21 дни.

В края на периода учените са взели проби от туморите на пациентите и при трима те са показали, че наночастиците са открили как да влязат в туморните клетки и да "изключат" рибонуклеотидовата редуктаза.

Виж повече

Рейтинг

4.5
Общо 4 гласували
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари