Какво сигнализират торбичките и тъмните кръгове под очите?

Тъмни кръгове под очите

Тъмните кръгове и торбичките под очите могат да бъдат изключително досадни и трудно да се скрият. Ако оставим настрана естетическите им недостатъци, тези образувания под очите ни могат да са причинени от по-дълбоки, по-сериозни здравни проблеми, които не трябва да пренебрегваме.

Докато в повечето случаи торбичките и тъмните кръгове са само знак за краткосрочни проблеми като липса на сън или естествени неизбежности като стареенето, в по-редки случаи могат да бъдат предупредителен сигнал, който тялото ви изпраща.

Ако подпухването под очите продължава и се влошава с течение на времето, най-добре е да се срещенете с личния си лекар.

Причина за появата на проблема може да е лошата циркулация. За да разберете дали тъмните кръгове са проблем, породен от бавния приток на кръв, опитайте внимателно да избутате кожата си в тази област нагоре и настрани. Ако районът изглежда по-светъл, когато махнете пръста си, а след това бавно потъмнява отново след секунда или две, причината най-вероятно е свързана с циркулацията.

Торбички под очите

Тъмните кръгове под очите могат да са знак и за алергични или свръхчувствителни реакции към определени храни. Най-често виновник за това са оцветителите и консервантите, добавени към различни продукти. Към момента са регистрирани повече от 140 документирани хранителни алергии, които могат да доведат до тъмни кръгове под очите.

Докато тъмните кръгове сами по себе си не показват липса на желязо в организма или анемия, ако имате и други симптоми като умора, чести настинки и замайване заедно с тях, трябва да проверите нивата си на желязо с пълна кръвна картина. Връзката между тъмните кръгове и недостига на желязо е способността на тялото да носи кислород в клетките. Ако нивата на желязо паднат прекалено ниско, възможността на организма да създава хемоглобин намалява.

Торбички под очите

Торбичките под очите, ако не са причинени от липса на сън, означават, че организмът ви задържа вода. Само по себе си това не е повод за прекалено притеснение, но ако те се задържат повече от седмица, най-добре е да посетите личния си лекар.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати