ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Пастата с активен въглен се оказа опасна

Пастата с активен въглен се оказа опасна

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k473
Пастата с активен въглен се оказа опасна
Снимка: drweil.com
Бял пластмасов кухненски стелаж с колелца - 56см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Бял пластмасов кухненски стелаж с колелца - 56см
30.00 лв.
Виж ››

Активният въглен, самостоятелно или добавян в най-различни пасти за зъби, се препоръчва за заздравяване и най-вече избелване на зъбите. Въпреки мащабните реклами обаче, може да се окаже, че този продукт носи повече вреда, отколкото полза.

Все по-модерно става да се купуват всякакви хранителни и нехранителни продукти с активен въглен. Те се рекламират като полезни, здравословни и дори детоксикиращи.

Това обаче не е доказано по никакъв начин. Истина е, че активният въглен се използва в токсикологията за прочистване при отравяне, но това по никакъв начин не означава, че е добра идея да се слага в хляб, тесто, пасти за зъби или козметични кремове.

Пастата с активен въглен се оказа опасна

Сравнително нов продукт превзе пазара от няколко седмици насам. Това е изделие с активен въглен от кокос. Продуктът се рекламира от куп звезди като 100% натурален и безопасен. Той полира и избелва зъбите, защитава емайла и венците, премахва лошия дъх и петната по зъбите от вино, кафе и цигари, подходящ е за всички. Цената му е сериозна, но пък гарантира сигурно разкрасяване за кратък период от време.

Преди да се доверят на един продукт, потребителите трябва да знаят всичко за него. На практика няма никакви доказателства, че активният въглен, независимо от какво е, избелва зъбите. Не са правени изследвания, които да покажат, че подобни продукти се различават по някакъв начин от обикновените пасти за зъби.

Най-притеснителното е, че подобни продукти не са доказано безопасни. Има обаче данни от клиничната практика, които описват случаи, в които частиците на активния въглен се свързват с тъканта на венците, при което се образува не особено естетична синкава линия, която може да се премахне само оперативно.

Пастата с активен въглен се оказа опасна
Снимка: YouTube

Друго проучване съобщава за подобен риск, но вместо частиците да останат във венците, те могат да се прикрепят към повърхността на зъбите в различни неравности и пукнатини. Като цяло ефективността на метода все още остава недоказана и няма изгледи това да се случи.

Продуктите с активен въглен се съхраняват най-често в бурканче. Това е нехигиенично, защото налага четката за зъби да влиза многократно в контакт с цялото съдържание на крема. Това увеличава рисковете от внасяне на нежелана микрофлора в продукта. След това вредоносните бактерии навлизат директно в устната кухина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest