ezine.bg»Статии»Здраве»Излишните килограми са предпоставка за диабет

Излишните килограми са предпоставка за диабет

Излишните килограми са предпоставка за диабет

Само преди няколко дни учени обявиха резултатите от най-новото си изследване, според които хората, които са леко пълнички, живеят по-дълго от останалите.

Много хора се страхуват от смъртта и се надяват да живеят колкото се може по-дълго. Но в този ред на мисли не бива да се осланяте на горното откритие на учените. Тъй като и да сте дебели е нож с две остриета.

Не бива да допускате много наднормени килограми, тъй като те са предпоставка за появата на диабет. Колкото повече пълнеете, толкова повече инсулинът става по-малко ефикасен. Това се получава, тъй като мастните тъкани пречат на активността му.

Бремеността също е рискова за развитие на диабет. Но рискът се увеличава още повече, ако преди зачеването бъдещата майка е имала прекомерно наднормено тегло.

Диабетът по време на бременност се развива, тъй като плацентата произвежда редица хормони. От една страна те помагат за запазването на бременността, но от друга могат да блокират произвеждането на инсулин.

Това може да стане някъде около средата на бременността, от 20 до 24 седмица. С увеличаване на плацентата се увеличава и производството на хормоните. Най-често панкреасът увеличава производството на инсулин и се справя с въздействието на тези хормони. Но когато не успее да направи това, при липса на достатъчно инсулин, за да се преодолее контра-инсулиновият ефект на произведените хормони, бременната развива диабет.

Когато диабетът е открит навреме и наблюдаван по време на бременността, той не е опасен нито за родилката, нито за детето. Най-много да се наложи раждане чрез цезарово сечение, ако плодът е прекалено едър.

Излишните килограми са предпоставка за диабет

След раждането хормоните от плацентата са извадени от кръвта на майката и този вид диабет обикновено изчезва.

Жените, които по време на бремеността си не са развили диабет, но са родили деца над 4 килограма, също попадат в рисковата категория. В този случай се налага изследване на кръвна захар веднага след раждането, а след което и веднъж годишно.

Има и други рискови фактори за появата на диабета. Високото кръвно обикновено е предшественик на диабет. 25 процента от диабетиците страдат от високо кръвно.

На първо място обаче е наследствеността. Ако имате диабетик в семейството, при вас рискът да наследите болестта е над 40 процента. Лекарите препоръчват в тези случаи да се правят прегледи веднага след навършването на 30 години, а после всяка година.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати