Здравните сигнали, които лицето издава

Лице

Когато лекарите общуват с пациентите очи в очи, това не е само за да попълнят нужната документация, която им се изисква. Лицата на хората могат да подскажат на медиците много за здравното им състояние, без да са нужни сложни изследвания и кръвни тестове. Вие също можете да определите състоянието си сами, ако знаете за какви признаци да следите, докато се погледнате в огледалото.

Така например, ако забележите леко пожълтяване на кожата и на бялото на очите, това означава, че имате жълтеница. Жълтият цвят се дължи на прекаленото натрупване на отпадъчен продукт, който тялото ви прави, когато разрушава червените кръвни клетки.

Това е често срещано и обикновено безобидно при бебета, родени преди 38-та седмица, тъй като техният черен дроб не е достатъчно зрял, за да работи по начина, по който трябва. При възрастни жълтеницата може да означава по-сериозни състояния, като вирусни инфекции (хепатит, мононуклеоза), проблеми с черния дроб, жлъчния мехур или панкреаса.

При всеки могат да се появят сухи или напукани устни от време на време, особено през зимата. Балсамите могат да им помогнат да ги предпазят и да ги поддържате влажни. Понякога сухите устни са знак за здравословен проблем, например дехидратация – когато в тялото ви няма достатъчно вода. Те могат също да бъдат алергична реакция или реакция към лекарства като стероиди например.

Напукани устни

Обриви по лицето могат да се появят по всякакви поводи. Повечето от тях не са сериозно и обикновено отминават сами. Ако обаче обривът се появи и на двете бузи и е от червени петна във формата на пеперуда, това е симптом на лупус.

Заболяването е опасно. То кара имунната система да атакува вашите собствени тъкани и органи. Може да имате и треска, болезнени стави и пръсти, които стават сини от студа. Посъветвайте се с Вашия лекар, ако имате необяснен обрив, особено ако се появи с някои от останалите симптоми.

Появата на нежелано окосмяване на лицето при жените не е само признак на естетичен ужас – това може да е симптом на по-сериозно заболяване. Така например ако при по-млади момичета и жени се появят косми под носа и брадичката, това може да е признак на поликистозни яйчници, състояние, което може да затрудни забременяването.

Ако изведнъж усетите, че не можете да помръднете едната част на лицето си, веднага потърсете медицинска помощ. Това може да е симптом на мозъчен инсулт. Ако нямате други симптоми, вероятно става дума за Парализа на Бел.

Това се случва, когато нещо, вероятно вирус, притиска нерв, който контролира мускулите по лицето. При това състояние е характерно и подуването, особено в областта на очите. Също така може да се появи болка в челюстта и зад ухото. Обикновено това състояние не е опасно и симптомите отминават в рамките на няколко седмици или до половин година.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати