ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Болки в коляното - причини и лечение

Болки в коляното - причини и лечение

Болки в коляното - причини и лечение

Болката в коляното е често срещан проблем, който може да възникне в костната структура, която образува колянната става (бедрена кост, пищял, фибула), колената (патела) или лигаментите и хрущяла (менискуса) на коляното. Този вид неразположение може да се влоши от упражнения, от заобикалящите ставата мускули и движенията им или да бъде предизвикан от други проблеми като нараняване на крака.

Болката в коляното може да засегне хора от всички възрасти, а домашните средства могат да бъдат полезни за облекчаването ѝ, стига тя да не е в резултат от по-сериозно заболяване.

Местоположението на болката в коляното може да варира в зависимост от причината за появата ѝ. Ако тя се появява в резултат на инфекция или възпалителен процес обикновено засяа цялото коляно. То може да бъде подуто и болезнено на допир. От друга страна, при разкъсания менискус или фрактура на костта болката е само на едно конкретно място. Бедрената киста обикновено причинява болка в задната част на коляното.

Тежестта на болката в ставите може да варира от лека до тежка и затрудняваща ежедневието болка.

Три са основните причини за появата на болка в коляното.

На първо място това са остри увреждания като счупена кост, разкъсана връзка или скъсване на менискуса.

Една от най-честите причини за неразположението са медицински състояния, като различните видове артрит или инфекции.

Трета причина за болката е хроничното използване на колянната става. Това става при хора, чиято работа е свързана с големи натоварвания на коленете. Това създава условия за развитие на състояния и заболявания от рода на остеоартрит, пателарски синдроми, тендинит и бурсит.

Болки в коляното - причини и лечение

Лечението на болката в коляното е толкова разнообразно, колкото и условията, които могат да я причинят. То основно зависи от причина на появата на неразположението.

Медикаментите може да се предписват за лечение на основно заболяване или за облекчаване на болката.

Често се предписва и физиотерапия срещу това неразположение. Укрепването на мускулите около коляното го направи по-стабилно и ще гарантира по-добрите механични движения. Това може да помогне да се избегнат наранявания или по-нататъшно влошаване на нараняването.

Инжектирането на лекарства директно в коляното може да помогне в определени ситуации. Двете най-чести инжекции са кортикостероиди и смазочни масла. Кортикостероидните инжекции могат да помогнат за артрит и други възпаления на коляното.

Обикновено те трябва да се повтарят на всеки няколко месеца. Смазочни материали, които са подобни на течността, която вече е в колянната става, могат да помогнат срещу затруднения в движението и болка.

Понякога за лечение на болките в коляното е необходима и хирургическа намеса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати