Регулиране на хормоните при жените

Регулиране на хормоните при жените
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Говорейки за регулиране на хормоните при жените, вероятно ще си помислите, че този материал би трябвало да интересува само онези от Вас, които наближават или вече са навлезли в менопаузата. Нищо подобно.

За хормонален дисбаланс започва да се говори още през пубертета, по време на бременност, след раждане и чак тогава стигаме до менопаузата. Преди и след нея. В последните години има много жени, които дори и след 30-годишна възраст страдат от хормонален дисбаланс. Без да говорим за каквато и да е бременност или преждевременна менопауза. Какви са причините за това явление?

Лошото е, че причините могат да са от най-различно естество. Недоспиване, стрес в работа и вкъщи, нездравословен хранителен режим, прекомерна употреба на алкохол, прекалено активен или пасивен начин на живот. Да не забравяме и медикаментите, до които често ни се налага да прибегнем. Особено противозачатъчните.

Всичко това води до хормонален дисбаланс, който от своя страна влошава качеството ни на живот. Влияе не само върху начина, по който се чувстваме, но и начина по който изглеждаме. А при жените се знае, че обикновено ако не се харесват, то и не се чувстват добре.

Как се постига регулиране на хормоните при жените? Първо трябва да знаете с кои хормони нещо Ви "куца". Добре известна например е връзката между прогестерона и естрогена. Дефицит на прогестерон за сметка на висок естроген. Което е особено валидно за жените около 40-годишна възраст.

Регулиране на хормоните при жените

Но може и да става въпрос за други хормони. Няма как да гадаете. Налага се да си направите изследвания и чак тогава да се обърнете към ендокринолог за съвет.

В повечето случаи регулирането на хормоните става чрез хормонална терапия. Ако Ви липсва прогестерон, започвате да приемате медикаменти, съдържащи прогестерон. Но само като прочетете упътването на въпросните лекарства, може сериозно да се стреснете. Увеличен риск от рак на гърдата, на матката, на черния дроб и т.н. В случай, че ги приемате перорално.

Така че преди да включите "тежката артилерия" от лекарства, пробвайте с алтернативна медицина. Билки, хомеопатия. И задължително намаляване на стреса.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати