Пет причини за почерняване на ноктите на краката

Пет причини за почерняване на ноктите на краката
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-13%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
25.00 лв.
Виж ››

Много бегачи са запознати с потъмняването или почерняването на ноктите на краката. Обикновено то включва синини, мехури или кървене под нокътя в резултат от повтаряща се травма, причинена от удрянето на пръста в обувката. Най-често от него страдат маратонците и интензивно трениращите.

Но невинаги потъмняването е причинено от тичане и понякога може да подсказва за опасно заболяване. Ето и разликите между леките и тежките състояния.

Повтаряща се травма

Повтарящите се травми произтичат от бягане или от неудобни обувки. Ако нокътят почернява след ден на усилени тренировки или след носенето на стегнати обувки, вероятно това е причината. Тези травми варират от лека, при която има малко и безболезнено синьо-черно петно под нокътя, до тежка, при която има големи кървави мехури под ноктите. При леките не се налага лечение и нокътят просто израства. При тежките нокътят може изцяло да се отдели от пръста, а израстването на нов да отнеме до половин година. Препоръчително е да посетите лекар, който при нужда да отстрани мъртвия нокът. Трябва да отидете на доктор и ако кожата около нокътя е червена, възпалена или болезнена, което може да е признак за инфекция.

Субангеален хематом

Получава се при изпускането на нещо тежко върху нокътя. Кръвоносните съдове под него се пукат и пространството между долната страна на нокътя и пръста се пълни с кръв. Почерняването се появява почти веднага след инцидента и е придружено с пулсиращо болезнено усещане. Трябва да отидете на лекар, който ще пробие нокътя, за да изтече натрупалата се кръв и така да се облекчи натискът. Не го правете сами, защото инструментите трябва да са стерилни, за да се предпазите от инфекция.

Гъбични инфекции

Гъбички по ноктите на краката

Гъбичните инфекции могат да засегнат и ноктите на краката, като предизвикват не само синьо и черно оцветяване, но и в нюанси на жълто, кафяво, лилаво. За диагностициране и лечение на гъбичките трябва да се обърнете към лекар.

Рак на кожата

Меланомът е най-сериозната форма на рак на кожата. Той може да расте под нокътя и да предизвиква хиперпигментация на кожата. Потърсете лекар, ако забележите промени в цвета на нокътя, които се простират и по околната кожа, особено ако не сте претърпели травма в областта.

Цвят на кожата

Както навсякъде по тялото, така и под ноктите пигментацията на кожата може да се промени с времето. Ако потъмняването засяга няколко нокътя и е равномерно, вероятно е доброкачествено. Добър знак е, ако оцветяването е подобно на това на пръстите на ръцете. Но все пак посетете лекар, за да сте сигурни, че няма от какво да се притеснявате.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати