Нещата, които никога не трябва да правите, ако имате запек

Нещата, които никога не трябва да правите, ако имате запек

Почти всеки страда от запек в един или друг момент от живота си. Дори и да си мислите, че това се случва само на вас, не сте прави. Почти всеки 5 човек страда от запек поне три пъти годишно.

Причината за бавното движение на червата са много, както и различните решения на проблема – природни продукти, прием на повече течности, медикаменти. Има обаче някои неща, които в никакъв случай не трябва да правим, ако имаме запек. Те могат да причинят значително утежняване на положението и дори в някои случаи необходимост от лекарска намеса.

В никакъв случай не яжте преработени храни, докато червата ви не работят правилно. В този род продукти има значително количество мазнини, които забавят храносмилането и допълнително утежняват запека. Те също са пълни с фрукто-въглехидрати, които подобряват срока на годност на опаковани храни, но унищожават естествените ни храносмилателни процеси.

Това е така, защото нашите черва нямат ензимите, които са необходими, за да ги усвоят правилно. Така наречените фруктани се намират в някои често срещани храни като хляб, тестени изделия и бисквити и са свързани с причиняване на симптоми на подуване, запек, натрупване на газове.

Колкото и да обичате сутрин да пиете кафе, а вечер чаша вино, спрете поне докато страдате от запек. Кофеинът и алкохолът дехидратират тялото, а червата се нуждаят именно от вода, за да функционират правилно.

Млечните продукти също не се препоръчват по време на запек. Те допринасят за подуването на стомаха и дебелото черво и образуването на газове. В червата има липса на ензима лактаза.

Нещата, които никога не трябва да правите, ако имате запек

Той е необходим за разграждането на лактозата в млечните продукти в прости захари, които се абсорбират от тънките черва. Това, от своя страна, значително утежнява запека и може да превърне изхождането в болезнено и понякога кърваво изживяване.

Заседяването и липсата на физически упражнения също до голяма степен допринасят за появата на запек. Докато упражненията допринасят за активността на червата, то застояването ги кара да се движат по-бавно и респективно води до запек. Това е свързано с намаляването притока на кръв към храносмилателната система.

Желязото и калциевите добавки могат да причинят запек, тъй като и двете могат да забавят контракциите на стомашно-чревния тракт. Тези добавки обикновено се препоръчват от лекарите, ако имате специфичен дефицит.

Така че, ако имате медицинско състояние, което изисква от вас да ги приемате, а нежеланите реакции се отразяват на движението на червата, винаги можете да попитате Вашия лекар за алтернативни варианти (като да ядете повече храни с високо съдържание на желязо).

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари