9 навика, които влошават симптомите на алергиите

9 навика, които влошават симптомите на алергиите

Ако страдате от сезонни алергии, което се случва на милиони хора по света, вероятно имате трикове, с помощта на които да облекчавате състоянието си. Може да избягвате излизането, когато навън има най-много полени, или да държите прозорците затворени. Но може би не знаете, че има и навици, които влошават симптомите на алергиите. Ето кои са те:

Допълнителна чаша вино по време на вечеря може да изостри симптомите ви. Дрождите и бактериите в алкохола произвеждат хистамини, които причиняват алергични симптоми като запушен нос и сърбящи очи. Избягвайте алкохола, когато алергията ви се проявява.

Влошавате симптомите, ако изчаквате твърде дълго, преди да вземете медикаменти. Лекарствата, които блокират хистамините, работят най-добре, ако сте ги приели, преди да се изложите на алергените. Затова трябва да започнете да се лекувате няколко седмици преди сезона или преди контакта си с алергени.

9 навика, които влошават симптомите на алергиите

Може да си навредите и ако пропускате вечерното хапче срещу алергия. Изпиването му преди лягане ще осигури циркулирането му в кръвта рано на следващия ден.

Рискувате влошаване, ако не перете чаршафите на достатъчно висока температура. Проучване е установило, че изпирането на 60 градуса по Целзий унищожава 100% от праховите акари, докато на 40 градуса унищожава само 6. 5%.

Стайните растения също могат да влошат симптомите ви. Изследване показва, че повече от 75% от страдащите от сенна хрема са алергични към поне едно често срещано растение. Най-дразнещи за хората с алергии са фикусът, юката, папратите, бръшлянът и орхидеите.

Рискови са и тренировките в закрит басейн. Хлорът се използва за дезинфекция, но силно дразни очите, кожата и дихателните пътища.

9 навика, които влошават симптомите на алергиите

Не само вие не трябва да пушите, но и хората в обкръжението ви. Цигарите са неприятни и вредни за всички, но страдащите от алергии са особено чувствителни. Според японско проучване повече от 80% от тийнейджърите, в чиито домове се пуши, имат признаци на назални алергии.

Ако се къпете само сутрин, също може да влошите симптомите си. Алерголозите препоръчват на страдащите от сенна хрема да влизат под душа веднага щом се приберат у дома. Причината е, че предизвикващите реакция частици полепват по кожата, косата и облеклото и така ги пренасяте и в дома си.

Стресиращите крайни срокове в работата могат да влошат алергията, тъй като хормоните на стреса могат да стимулират производството на кръвни протеини, причиняващи алергични реакции. Ако сте под стрес, спете достатъчно. Дефицитът на сън влошава както стреса, така и алергичните симптоми.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати