ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»7 изненадващи симптома на артрит

7 изненадващи симптома на артрит

Мария ДиковаМария Дикова
Джедай
1507
Симптоми при артрит
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Повечето хора знаят, че болезнените и възпалени стави са отличителен признак на артрита. Но болката не е единственото, с което страдащите от заболяването се сблъскват. Има много видове артрит, като всеки е свързан със собствени симптоми. Освен това всеки пациент изживява болестта по свой начин.

Някои признаци на артрита може да се появят много преди болката. Важно е да ги знаете, защото ранното диагностициране на заболяването може да забави развитието му. Освен това в началните стадии има лекарства и промени в начина на живот, които могат да ви помогнат да останете активни.

Ето и кои са изненадващите симптоми на артрита, за които да внимавате:

1. Скованост

Артрит

За много хора началото на артрита е белязано със скованост на ставите. Те се опитват да сгънат или опънат ставата, а не могат. Обикновено чувството е най-лошо сутрин.

2. Подуване

Ако имате подуване около ставите, без да сте преживели травма, това може да е симптом на артрит. Обикновено подуването се забелязва или влошава в края на деня, а понякога съпътства сковаността.

3. Ограничения в движението

7 изненадващи симптома на артрит

Ако срещате трудности в движенията на ставите, например не можете да изпънете ръката си над главата, вероятно имате артрит. Това важи в по-голяма степен в случаите, когато ограничеността в движението на ставите е придружена с болка.

4. Зачервяване и кожни обриви

Кожни обриви

Много хора, които страдат от артрит, забелязват зачервяване около засегнатите от болестта стави, което не е предизвикано от нараняване. Някои пациенти страдат и от псориатичен артрит, който се характеризира със зачервяване и белене на кожата.

5. Умора, треска, загуба на апетит

Умора

И трите състояния са симптоми на ревматоиден артрит. При него имунната система атакува ставите, а това може да доведе до остро или до системно възпаление. Острото е в или около ставата, а системното е в цялото тяло. Именно свързаното с ревматоидния артрит системно възпаление може да ви накара да се чувствате необичайно изморени, да предизвика треска или загуба на апетит. При някои пациенти се проявяват и трите симптома, докато при други може да има само един или два.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати