Средства срещу лека депресия

Средства срещу лека депресия

Депресията е заболяване, което не трябва да се пренебрегва. Ако състоянието ви е тежко, антидепресантите могат да спасят живота ви. Но медикаментите имат не само ползи, а и странични ефекти. Експертите смятат, че за хората с лека депресия те могат да са по-малко ефективни. Има естествени средства, които могат да ви помогнат да се справите без лекарства. Преди да ги опитате, трябва да се посъветвате с лекаря си. Вижте в следващата галерия кои са нещата, с чиято помощ можете да управлявате симптомите на леката депресия.

Терапия

Средства срещу лека депресия

Потърсете помощ от лекар, без да се притеснявате. В много слчаи леката депресия се лекува с терапия, без да се приемат антидепресанти. Ако се обърнете към специалист по психично здраве, ще има човек, с когото да се съветвате и към когото да се обърнете при влошаване на симптомите.

Достатъчно сън

Средства срещу лека депресия

Добрият сън е от голямо значение за здравето. Лишаването от сън може да доведе до депресия. От друга страна, проблемите със съня са често срещан симптом на това психично състояние.

Упражнения

Средства срещу лека депресия

Когато сте депресирани, ви е трудно да излезете от къщи и да тренирате. Но упражненията повишават нивото на ендорфините, които допринасят както за общото здравословно състояние, така и за справянето с депресията. Освен с притока на ендорфини, подобряващи настроението, тренировката ви извежда от дома и ви разсейва от негативните мисли.

Слънчева светлина

Средства срещу лека депресия

Само 15 минути на ярка слънчева светлина са достатъчни, за да подобрят настроението, показват проучвания. Слънчевата или светлинна терапия е ефективно средство за лечение на сезонното афективно разстройство, което е вид депресия, проявяваща се в мрачните и къси зимни дни. Слънчевата светлина може да ви помогне, дори и ако се борите с депресията през цялата година, тъй като увеличава нивата на серотонина, познат и като хормон на щастието.

Социална подкрепа

Средства срещу лека депресия

Хората са социални същества и изолацията сама по себе си може да доведе до психични проблеми. Отделяйте време за социални дейности, които ви карат да се чувствате добре. Препоръчително е да се включите и в група за подкрепа на страдащи от депресия. Там ще се свържете с хора, които разбират какво преживявате.

Водене на дневник

Средства срещу лека депресия

Дори и да ви изглежда детинска, тази техника е много резултатна. Записването на мислите ви може да ви помогне да уталожите страстите, да се отърсите от натрупалите се емоции и да преосмислите нещата. Може да ви помогне и да забележите какво ви тревожи най-силно, какво ви потиска.

Пробиотици

Средства срещу лека депресия

Пробиотиците, сред които популярно е киселото мляко, имат много ползи за здравето. Скорошно изследване ги свързва и с облекчаване на симптомите на леката депресията. Въпреки че тази връзка все още не е доказана категорично, няма да ви навреди да ги включите в менюто си.

Средиземноморска диета

Средства срещу лека депресия

Щом става дума за хранене, средиземноморската диета може да намали симптомите на депресия. Освен това е свързна и с намален риск от затлъстяване, сърдечносъдови заболявания и диабет. Хранителният режим включва пълнозърнести храни, здравословни мазнини, чисти протеини и много зеленчуци и плодове.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати