8 причини за по-лек менструален цикъл

8 причини за по-лек менструален цикъл

Повечето оплаквания от месечния цикъл са свързани с обилно течение и подуване, спазми и болки, изтощение. Ако цикълът ви внезапно стане съвсем лек, това може да ви се стори чудесно. По-малкото кървене ви кара да се чувствате по-комфортно, но то може да е знак за нередност.

По-леката менструация може да показва хормонален или структурен проблем. Проследете цикъла си в продължение на няколко месеца и потърсете лекар, ако не се върне към нормалното. В следващата галерия са изброени 8 причини за по-лек от обичайното месечен цикъл.

Бременност

8 причини за по-лек менструален цикъл

Въпреки че е необичайно, в редки случаи бременността може да е съпроводена с леко кръвотечение. Разбира се, има и други признаци за бебето освен липсата на цикъл, като растящ корем, смяна на настроенията, гадене и повишен апетит. Необичайно леката менструация може да е симптом на извънматочна бременност. При нея яйцеклетката се имплантира извън матката, което може да бъде много опасно. Ако забележите промяна в цикъла си, се консултирайте с гинеколог.

Голяма кръвозагуба по време или след раждане

8 причини за по-лек менструален цикъл

Въпреки че се случва много рядко, при някои жени голямата кръвозагуба отнема кислород от организма и може да доведе до увреждане на хипофизната жлеза. Това намалява количеството произведени от нея хормони и предизвиква леки менструации.

Значително отслабване или покачване на теглото

8 причини за по-лек менструален цикъл

Загубата на килограми звучи като сбъдната мечта, но не е добра за тялото, ако става прекалено бързо. За да сте здрави, имате нужда от балансирано хранене. Качването на излишни килограми също е опасно. И двата вида колебания в теглото могат да доведат до пропускане на месечни цикли, както и до по-краткотрайни и леки менструации.

Стрес

8 причини за по-лек менструален цикъл

Обичайното напрежение от работата и семейните проблеми не е достатъчно, за да наруши хормоните ви. Но ако ви се случи нещо много стресиращо, като смърт на родител например, това може да предизвика реакция. Не само психическият стрес може да наруши циклите ви. Физическото натоварване също може да го стори, ако е прекалено и претоварите организма си.

Остаряване

8 причини за по-лек менструален цикъл

Понякога с възрастта интезвиността на цикъла намалява. Това не означава непременно, че няма да можете да забременеете. Просто имате по-лек цикъл, след като сте преминали 30 години, отколкото когато сте били на 20.

Хормонални противозачатъчни

8 причини за по-лек менструален цикъл

Медикаментите за контрол на раждаемостта са сред най-честите причини за по-леки месечни цикли. Понякога лекарите дори изписват такива лекарства на жени, които страдат от тежки менструални неразположения.

Стеноза на шийката на матката

8 причини за по-лек менструален цикъл

Това заболяване е свързано със стесняване или пълно затваряне на шийката на матката. Кръвта се оттича бавно или остава в матката. Обърнете се към лекар, ако намалялото кървене е съпроводено от спазми и болки.

Белези на матката

Някои процедури, като кюретаж например, и здравословни проблеми могат да причинят белези по стените на матката, което да доведе до по-лек цикъл. Сред заболяванията, за които слабото кървене е симптом, са синдром на Ашерман и ендометриални полипи.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари