Ето защо комарите толкова много ви обичат

Ето защо комарите толкова много ви обичат

Със затоплянето на времето, освен всичките приятни занимания, които следват от това, идва и моментът, в който трябва да се сблъскаме и с всевъзможните насекоми, които се появяват след зимната хибернация. Най-неприятни от тях са комарите, които редовно оставят след себе си сърбящи червени пъпки по цялата ни кожа.

Има обаче хора, които са още по-нещастни от новата поява на комарите, по простата причина, че сякаш кръвосмучещите летящи гадинки предпочитат да хапят най-вече тях. В интерес на истината, има съвсем конкретна причина за това. Ако и вие сте от тези жестоко изпохапани от комарите хора, покрити с пъпки по цялото тяло от ненаситния им глад, ето и коя точно е причината.

Виновник за това не е вашият парфюм, балсам за тяло или храната, която ядете, а генетиката. Просто природата е направила вашата кръв по-благоухайна и вкусна за комарите.

Причина за това е хистоплазменият процес в тялото, който е свързан с това как организмът разгражда различни храни, обработва ги и издава миризми от кожата. Независимо от това как се храните и какви продукти приемате, резултатът ще е винаги един и същ.

Установено е още, че кожните бактерии, живеещи по вашата кожа, отделят специфичи аромати, които също играят роля за афинитета на комарите към вас, но отново това е свързано с химия на тялото, така че каквито и репеленти да ползвате, надали ще помогнат.

Ето защо комарите толкова много ви обичат

Други фактори, които определят интереса на насекомите към вас, са температурата на кожата, производството на въглероден диоксид и количеството кръв, която циркулира в тялото ви. Всички тези фактори се увеличават при жените, когато са бременни, което обяснява защо дамите, чакащи дете, често са най-обичаната жертва на комарените атаки.

Някои проучвания дори сочат, че интересът на комарите се определя и от кръвната група, като насекомите предпочитат отрицателен резус ффактор и най-вече кръвта от групите А, 0 и АБ.

Разбира се, ако сте един от тези хора, това не означава, че сте безсилни срещу комарите. Има много начини, чрез които да се предпазите от тях. Експертите обаче препоръчват да се изполват естествени, щадящи организма средства, поради простата причина, че трябва да ползвате по-редовно и по-големи количества репеленти.

Лавандулата е идеално средство за тази цел. Такива са и маслото от евкалипт, лимоновото масло, канелата и ментата.

Виж повече

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари