Как да се отървем от гъбичките по краката с домашни средства

Гъбички по ноктите
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-13%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
25.00 лв.
Виж ››

Понякога дори и скъпият педикюр може да ви остави с неприятна изненада като онихомикоза – заболяване, известно като гъбички по ноктите на краката. Можете да се заразите с ужасните микроорганизми и на други неподозирани места, които често посещавате през ежедневието си. Такива са общите душове във вашата фитнес зала или ако ходите боси около обществения басейн.

Въпреки че започват съвсем безобидно – като бели и жълти петна по нокътя, ако не се вземат навременни мерки, гъбичките скоро могат да доведат до разпадане на нокътя, а заразата да се разпространи и по останалите нокти наоколо. Микроорганизмите предпочитат краката, защото обичат топлата, влажна среда на обувките, където могат да процъфтяват.

За решаването на този проблем дерматолозите предписват антимикотични перорални лекарства, които обикновено са скъпи, невинаги работят и в редки случаи носят риск от нежелани реакции, вариращи от кожни обриви, до потенциално токсично увреждане на черния дроб.

Без да отричаме действието на традиционната медицина, за борбата с гъбичките по ноктите на краката има някои естествени средства, които можем да ползваме, за да се оттървем от проблема, без да се излагаме на риск.

Гъбички

Такова средство е например водата за уста, която ползваме, за да поддържаме устаната си хигиена. Повечето води съдържат съставки като тимол и ментол, които имат противогъбични свойства. Те имат висока, но безопасна киселинност, което създава неблагоприятна за живеене среда за гъбичките. Просто поставете в малък съд 50 мл вода и 50 мл вода за уста, като се уверете от етикета, че съдържа гореспоменатите съставки, и накиснете краката си за 40 минути поне два пъти дневно. Стига продуктът да съдържа тимол и ментол, можете да използвате възможно най-евтината вода за уста, която намерите.

Ябълков оцет

Със същата ефикасност можете да използвате и ябълков оцет. Готварският продукт действа на същия принцип като водата за уста – създава киселинна среда, която прави съжителството ви с гъбичките невъзможно, което е повече от добре. Накиснете краката си в леген, като съотношението вода – оцет трябва да е минимум две към едно. Колкото по-малко е разреден оцетът, толкова по-ефикасно действа, но прекалено високата му концентрация може да увреди нокътя и кожата. Киснете краката си по два пъти на ден за 10 минути.

Орехово олио

Ефикасен и безопасен метод за борба с гъбичките е маслото от чаено дърво или от орех. Това са средства, които се ползват от столетия за борба с кожни заболявания, особено гъбични инфекции. Ореховото масло съдържа тимол, който също има противогъбични свойства. Нанесете няколко капки масло върху засегнатите нокти два пъти дневно.

Чесън

Чесънът със своите противовъзпалителни свойства също може да ви отърве от гъбичките. Просто намачкайте няколко скилидки от него на паста. Нанесете я върху засегнатия нокът и го увийте с марля. Дръжте така един час. Процедурата е напълно безопасна, така че можете да я правите по няколко пъти на ден по ваше усмотрение.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Николай Петров
Как се излекувах от гъбички по краката. С масло от чаено дърво [TEA TREE OIL] .Поръчвате си го от [ AliExpress ] ,струва 2,08 долара с доставката или 3,64 лв. .Две шишенца ще ви свършат работа .Прехваленото [Fungafix ] от 64 лв.-нищо не струва -менте-- лекарство !!!
1
0