Победете топлината и спестете енергия

Победете топлината и спестете енергия

Лятото наближава, а с идването му се покачват и температурите. Скоро ще се наложи да включите вентилаторите и климатиците. Това ще ви помогне да охладите дома и офиса си, но няма да ви спаси, ако се налага да излизате. Освен това с нарастването на показанията на термометрите ще растат и сметките за електроенергия.

Не унивайте! Има няколко трика, които можете да използвате, за да се охладите, като в същото време намалите и разхода на енергия. Ето ги и тях:

Поставете лед пред вентилатора

Вентилаторите не понижават температурата. Те само издухват въздух върху кожата, което помага за изпаряването на влагата и създава усещането, че сте се охладили. Ако обаче сложите кофа с лед пред вентилатора, ще охладите бързо помещението.

Навлажнявайте китките си

За да се разхладите бързо и лесно, намокрете китките си със студена вода. Те са от така наречените артериални импулсни точки, където артериалните кръвоносни съдове са най-близо до повърхността на кожата. Охлаждането им помага да се понижи температурата на циркулиращата кръв.

Намажете се с масло от мента

Победете топлината и спестете енергия

Ментата съдържа ментол, който стимулира чувствителните на студ нервни рецептори. Ако се намажете с няколко капки ментолово масло зад врата, това ще ви осигури усещане за прохлада, без в действителност да понижи телесната температура. Освен това мирише приятно.

Охладете лицето

Експертите съветват да държите крема си за лице в хладилника през горещите месеци. Така не само ще запазите козметиката годна за употреба за по-дълго, но и ще получите допълнително охлаждане при използването ѝ.

Яжте богати на вода плодове и зеленчуци

Победете топлината и спестете енергия

С покачването на температурите апетитът спада. Но трябва да се храните, за да имате достатъчно енергия. Сред плодовете наблегнете на динята и портокалите, а от зеленчуците подходящи са краставиците, зелените чушки, целината.

Яжте пикантни храни

Дори и да не ви се вярва, лютото ще ви помогне да се охладите. Чилито и кърито например стимулират топлинните рецептори в устата, подобрявайки циркулацията и предизвиквайки изпотяване, което води до охлаждане на цялото тяло.

Баланс на електролитите

Победете топлината и спестете енергия

Дори леката дехидратация може да наруши настроението и способностите ни. Обикновено най-доброто решение е редовното пиене на вода. Но в горещините се потим повече, с което губим и електролити, особено натрий. Може и да не ви се вярва, но много хора пият сок от кисели краставички, за да възстановят електролитния си баланс.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати