ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Защо вечно сте уморени?

Защо вечно сте уморени?

Умора

Ако се чувствате изморени през цялото време, трябва да знаете, че и много други хора са така. Най-лесно е да обвиним напрегнатото ежедневие, изпълнено с работа и ангажименти. Но може причината да не е в натоварения график.

Ако десет-петнайсет дни непрекъснато сте уморени, направете промени в програмата си – намалете работата, прехвърлете част от домашните задължения, откажете някои социални ангажименти.

Ако и след тези промени постоянната умора продължава, потърсете лекарска помощ, защото може да се касае за сериозен здравословен проблем.

Ето някои неща, които могат да обяснят на какво се дължи постоянната умора:

Анемия

Анемия

Заболяването може да бъде причинено от дефицит на желязо или витамини, кръвозагуба, вътрешно кървене или някои хронични заболявания. Умората от анемия се дължи на липсата на червени кръвни клетки, които отвеждат кислорода от дробовете до тъканите и клетките. Други симптоми са бледост, слабост, липса на концентрация, главоболие.

Обезводняване

Обезводняване

Когато се почувствате уморени, си спомнете преди колко време изпихте чаша вода. Ако не пиете достатъчно от живителната течност, ще чувствате липса на сили. Не е нужно да сте силно дехидратирани, за да изпитате дискомфорт. Жаждата е симптом за обезводняване, но може да сте дехидратирани, без да сте жадни. Други признаци за обезводняване са главоболие, суха кожа, тъмна урина.

Диабет

Диабет

Захарта, наричана глюкоза, е горивото на организма. Ако не се използва правилно, се натрупва в кръвта. Симптоми на диабета са постоянна умора, прекалена жажда, често уриниране, загуба на тегло, раздразнителност.

Заболявания на щитовидната жлеза

Болести на щитовидната жлеза

Най-общо заболяванията на щитовидната жлеза се делят на хипертиреоидизъм, при който се произвеждат твърде много хормони и метаболизмът се ускорява, и хипотиреоидизъм, при който се произвеждат малко или въобще не се произвеждат хормони и метаболизмът се забавя. И двете състояния са съпътствани с умора.

Депресия

Депресия

Това не е просто тъга, а основно заболяване, засягащо целия живот. Често състоянието е съпроводено с умора и намалена енергия, както и с проблеми със съня, храненето, паметта и концентрацията и чувство на безнадеждност и безполезност.

Сънна апнея

Сънна апнея

При това състояние се будите уморени, колкото и да сте спали. Заболяването се характеризира с кратки прекъсвания на дишането по време на сън.

Хронична умора

Хронична Умора

Състоянието води до силна умора, която се появява бързо. Страдащите от нея се изтощават дори и от малко усилие. Други симптоми са главоболие, слабост, болки в мускулите и ставите.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати