Какъв риск за здравето крият високопротеиновите диети

1 от 7 Снимки
Източници на протеини

През последните години въглехидратите определено се сдобиха с лоша слава. Това накара много от хората, опитващи се да отслабнат, да се придържат основно към така наречените високопротеинови диети. Сега обаче учените алармират, че и тези хранителни режими крият опасности за здравето.

При високопротеиновите диети се приемат основни хранителни продукти с високо съдържание на протеини (мляко и млечни продукти, яйца, риба, месо, соя, боб, ядки). На пръв поглед това са вкусни и полезни храни. Но според специалисти от Финландия те могат да повишат опасността от сърдечна недостатъчност при господата в зряла възраст с близо 50 процента.

Като най-рискови учените посочват протеините, съдържащи се в млякото и месото. Не бива обаче да се подценява и въздействието на протеините от растителен произход.

Според учените в последно време хората, стремящи се към стройна фигура, масово се вкопчват в диети с повишен прием на протеини. Но това може да доведе до сърдечни проблеми.

Само за рибата и яйцата няма данни да повишават риска от сърдечна недостатъчност, смятат учените и препоръчват на всички да се хранят разнообразно и балансирано.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари