Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Кога подуването на стомаха не е нормално

Кога подуването на стомаха не е нормално

Почти всеки трети човек се оплаква от често подуване на корема. При жените основният виновник за това е предменструалният синдром или прекаляването с някои продукти като сладкиши, зеленчуци или газирани напитки. Последните няколко причини важат и за мъжжете в пълна сила. По един или друг начин подуването се решава от самосебе си.

В някои случаи обаче то може да е сигнал за сериозен здравословен проблем.

Макар и рядко, това може да покаже рак на яйчниците, особено ако е придружен от други симптоми, като например бързото чувство за ситост по време на ядене, внезапната нужда от уриниране или болка в таза.

Причина за това е натрупване на течност в корема, състояние, наречено асцит, и/или натиск на яйчника върху корема или таза.

На първо място, не се паникьосвайте, защото подобни симптоми са характерни за много състояния, които са лесно лечими. За да се убедите в това обаче, на всяка цена посетете лекаря си.

Около 1% от населението има цьолиакия, състояние, при което тялото има автоимунна реакция към глутен, която уврежда чревната лигавица. При хората, имащи състоянието, дори и малкият прием на глутен води до подуване на стомаха. Именно подуването на стомаха е най-честият симптом, по който се диагностицира състоянието. При подобни съмнения посетете гастроентеролог, който може да назначи кръвен тест. С него се търсят определени антитела в кръвта ви, показващи наличие на цьолиакия.

Подуването, придружено с коремни спазми, може лесно да се отхвърли като част от неприятните усещания по време на месечния цикъл. Това обаче може да показва и наличие на дивертикулит, състояние, при което се развиват малки торбички в лигавицата на долната част на дебелото черво, които впоследствие се възпаляват. Ако освен спазми, подуването е придружено и с треска, незабавно посетете лекарския кабинет.

Почти 5% от всички жени в репродуктивна възраст (на възраст 18-44 години) са получавали възпалително заболяване на таза. Това е състояние, при което нелекувана венерическа болест като хламидия или гонорея се разпространява от вагината във фалопиевите тръби или матката, където причинява треска, студени тръпки и, ако не се лекува, безплодие.

В ранните стадии симптомите на заболяването са подуване на корема, лека тазова болка, неравномерно кръвотечение по време на цикъла и неприятна миризма от половите органи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати