ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Защо съм толкова уморен след сън

Защо съм толкова уморен след сън

Защо съм толкова уморен след сън

Няма какво да замени пълноценния нощен сън, след който се събуждате освежени, заредени и с прояснена глава. Това означава да сте прекарали в сън поне седем часа през нощта, въпреки че времето може да варира според човека. Но ако не сте спали добре, няма достатъчно кафе, което да поправи това.

Ако сте спали по-малко часове, няма да е изненадващо да се събудите изморени. Но ако сте прекарали достатъчно време в сън и въпреки това се събуждате с чувство за умора, това може да се дължи на нещата, които правите преди лягане.

Ето някои причини, поради които се събуждате изтощени.

Страдате от сънна апнея

Защо съм толкова уморен след сън

Това състояние обикновено е придружено с хъркане и се дължи на кратко спиране на дишането по време на сън. Щом дихателните пътища се затворят, докато спите, мозъкът се събужда, за да си поемете въздух и възстановите нивото на кислород. Това неколкократно събуждане ви пречи да изпитате дълбокия възстановителен сън. Обикновено спящият няма представа какво се случва, но на следващия ден се чувства сънлив.

Използвате смартфона преди лягане

Защо съм толкова уморен след сън

Светлината от екраните на електронните устройства пречи на мозъка да произвежда мелатонин, който стимулира съня. Най-добре да прекратите употребата на телефона, таблета или компютъра два часа преди лягане и да държите устройствата далеч от спалнята.

Гледате филми преди лягане

Защо съм толкова уморен след сън

Според публикувано през 2017 г. изследване прекомерното гледане на телевизия преди лягане или в леглото води до намаляване на съня и безсъние. Когнитивната възбуда преди сън нарушава естествения преход на тялото към нощна почивка и намалява времето, необходимо за пълноценно отпускане. Дори и когато мислите, че не обръщате внимание на епизода, екранът ангажира вниманието и ви пречи.

Тренирате преди лягане

Защо съм толкова уморен след сън

Упражняването два или три часа преди лягане може да попречи да заспите. Тренировката може да намали секрецията на мелатонин и да увеличи необходимото за заспиване време. Тренировката повишава и телесната температура, което също може да ви попречи бъързо да потънете в сън.

Завършвате вечерта с питие

Защо съм толкова уморен след сън

Ако искате утре да се събудите отпочинали, пропуснете алкохола. Той може да намали дълбокия сън, който получаваме през нощта. Освен това алкохолът е диуретик и често ще ставате, за да ходите до тоалетна.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати