Ето защо постоянно се будите нощем

Ето защо постоянно се будите нощем

Качественият нощен сън е от съществено значение за цялостното ни здраве. Ето защо честото събуждане през нощта може да го наруши и на сутринта да се чувстваме изморени. Постоянните нарушения на съня могат дори да ни разболеят.

Въпреки казаното досега, хубаво е да се знае, че събуждането от три до пет пъти нощем е напълно нормално. Това е заложено дълбоко в човешката ДНК, остатък от инстинкта ни за самосъхранение.

Колкото пъти и да се будите през нощта, няма от какво да се притеснявате, ако можете след това да заспите отново. Ако сънят ви бяга, това е друго нещо. Има няколко разпространени причини за среднощните събуждания.

Често уриниране

Ето защо постоянно се будите нощем

Основната от тях е ноктурията. Зад този сложен термин стои честата нужда от уриниране през нощта. За състоянието можем да говорим, ако се нуждаете да посетите тоалетната от 2 до 4 пъти нощем, без да сте пили вода преди лягане.

Експерти съветват да сложите щипка сол във водата, която пиете, преди да отидете в леглото. Телата ни се опитват да поддържат вътрешен баланс на водата и електролитите. Прекалено много вода без достатъчно сол ще накара тялото да се опита да изхвърли излишната вода, което обяснява нуждата от често уриниране.

Прегряването на тялото

Ето защо постоянно се будите нощем

Друга разпространена причина за честото събуждане през нощта е прегряването на тялото. Ако спите с прекалено много одяла, дебели пижами или пък температурата в спалнята е висока, това ще ви накара буквално да прегреете. Няма как да спите спокойно, след като вътрешният баланс е нарушен. Идеалната температура за сън е 18 градуса. За по-качествен сън преди лягане вземете гореща баня. Да, това ще повиши телесната ви температура, но след като излезете от банята, температурата ви ще се понижи и ще спите спокойно.

Гледане на телевизор

Ето защо постоянно се будите нощем

Зяпането в екрана до късно през нощта също пречи на съня. Излагането на очите на светлината през нощта спира тялото да създава мелатонин, хормона на съня. От таблетните екрани до смартфоните, електронните устройства са източници на светлина, които хората са склонни да държат близо до лицата си, което ги направи мощни нарушители на съня. За по-добър сън се опитайте да не гледате екраните поне час преди лягане.

Алкохол

Ето защо постоянно се будите нощем

Алкохолът също може да наруши нощния сън. Той има седативен ефект. Отначало може да ви успи, но след като започва да се усвоява от организма, затруднява нормалния сън. Хубаво е два часа преди лягане да не консумирате спиртни напитки и вино.

Независимо дали става въпрос за строг шеф или за непослушно малко дете, стресът краде здравословния сън. Медитацията и подобни практики могат да помогнат за намаляване на тревогата и подобряване на настроението, което ще помогне за по-добрия сън.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати