Стегнатото бельо може да ви докара вагинална кандидоза

Стегнатото бельо може да ви докара вагинална кандидоза

Вагиналната кандидоза, наричана още вагинални гъбички, е полова инфекция, причинена от Candida albicans. Това е микроорганизъм, който живее в малки количества върху кожата, в гастроинтестиналния тракт, в устата и във вагината. Когато е при нормални условия не причинява инфекция.

Candida albicans принадлежащ към групата на несъвършените гъби. Това възпаление е толкова често срещано, че в последните години се среща при 3/4 от жените.

Какво предизвиква развитието на вагиналните гъбички? Съществуват много фактори. Като лошата интимна и сексуална хигиена, продължителното лечение с антибиотични или хормонални препарати... Дамите с наднормено тегло и със захарен диабет също са предразположени към гъбични инфекция.

И бременността се асоциира с риск от развитие на кандидоза. Сред другите фактори са интимните душове, женски интимни парфюми, отслабена имунна система. Носенето на стегнато синтетично бельо и тясно облекло също може да ви докара интимни проблеми.

Вагиналната кандидоза поразява не само жените, но и мъжете. И лошото е, че при тях кандидозата протича без симптоми. Ето защо мъжете осъществяват полови контакти без въобще да подозират, че са заразени. Което неминуемо предава инфекцията на партьорките им.

Ако имате някой от следните симптоми - сърбеж, бели секрети, парене или възпаление на влагалището, придружени от болка при уриниране и сношение, е най-добре веднага да потърсите за помощ своя гинеколог.

Медицината предлага разнообразни влагалищни препарати срещу гъбички. Те обикновено са за вагинално приложение под формата на кремове или свещични. Съществуват обаче и орални таблетки.

Важно е вагиналната кандидоза да се лекува навреме. Тъй като, ако тя се превърне в хронична, се лекува много по-трудно. Рискувате възпаление на органите на малкия таз, безплодие, вътреутробно инфектиране на плода, ако има наличие на бременност. Жените, които боледуват от вагинални гъбички, са много по-податливи към заразяването с опасни венерически болести.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати