Вирус причинявал възпалението на апендицита

Вирус причинявал възпалението на апендицита

Особен вид вирус причинява възпалението на апендицита. След дълги изследвания група американски учени от Университета на щата Тексас стигнаха до извода, че вирусът прониква в човешкия огранизъм по същия начин, по който и грипният вирус прави това.

Симптомите на възпален апендицит се появяват предимно в летните месеци. И обикновено се повтарят през определен времеви интервал.

Възпаленият апендицит може да има доста опасни последици. Ако не се предприеме адекватно лечение заболяването може да доведе до перитонит, а оттам и до смърт. Своевременната намеса се изрязава най-често в хирургическо отстраняване на апендицита.

Според статистиката всеки десети жител на планетата страда от възпален апендицит. Това прави заболяването едно от най-разпространените през 20-и век.

Апендиксът е затворена тясна и дълга няколко сантиметра тръба. Тя е свързана със сляпото черво, първата част на дебелото черво. Вътрешната лигавица на апендикса произвежда малко количество слуз, която преминава през отворената централна част на апендикса и се излива в сляпото черво.

Апендицитът е възпаление на апендикса. Апендицитът се появява тогава когато отворът, който свързва апендикса със сляпото черво се запуши. Когато настъпи блокажът, бактериите, които обичайно обитават апендикса, инфектират стената му. Тялото отговаря на атаката на бактериите с атака, която се изразява под формата на възпаление.

Според начина на протичане, апендицитът бива остър и хроничен. Острият апендицит е най-често срещаното остро хирургическо заболяване на корема. При остър апендицит болката първоначално обхваща целия корем, но за няколко часа се локализира в долния му десен край. Тя е силна и постоянна, придружена е с повишена телесна температура (до 38°С), гадене и повръщане. Коремът постепенно се втвърдява. Пулсът се ускорява до над 100 удара в минута.

Хроничният апендицит може да бъде последица от излекуван в миналото остър апендицит. Проявява се с тъпи болки, запек, подуване на корема, гадене, изтръпване на дясното бедро. Хроничният апендицит може да протече на фона на колит, стомашна язва, оплаквания от черния дроб или жлъчката.

Виж повече

Рейтинг

4.3
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари