ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Как да се справим с чувствителните зъби?

Как да се справим с чувствителните зъби?

болка при чувствителни зъби

Чувствителността на зъбите е често срещан зъбен проблем, който включва дискомфорт или болка, когато ядем определени продукти или когато храната ни е с определена температура.

Болката често е остра и внезапна, но е временна. За щастие, чувствителните зъби могат да бъдат лекувани и състоянието може да се подобри.

В повечето случаи зъбите са чувствителни, защото защитните им външни слоеве, емайлът над короната или зъбният цимент над корена, са износени. Това излага на външни фактори дентина, сърцевината на зъба, който е пълен с малки и чувствителни нервни окончания.

Какво представлява дентиновата чувствителност

Дентиновата чувствителност, по позната като чувствителност на зъбите, по своята същност представлява много често срещан дентален проблем, който притеснява голям процент хора. Чувствителността на зъбите се развива с течените на времето в резултат на изтъняване на емайла или отдръпване на венците.

Повечето хора, оплакващи се от чувствителност на зъбите, са между 20 и 50-годишна възраст. Когато по-меката част на зъба (позната като дентин), се оголи, постепенно започва да се появява чувствителност и дори болка.

Дентинът е разположен под венците и емайла. От него минава хиляди микроскопични каналчета в посока центъра на зъба. Когато, по една или друга причина, дентинът е оголен, различни външни фактори могат да причинят краткотрайна, но много остра и неприятна болка.

Единствено зъболекарят може да потвърди наличието на дентинова чувствителност, както и да определи точните причини за появата на състоянието. Не отлагайте посещението при специалист, за да може навреме на се вземат мерки за решаване на проблема.

Причини за чувствителност на зъбите

Сред най-често срещаните причини за чувствителността на зъбите е изтриването на дентина в резултат на неправилно миене на зъбите и прекаленото натискане с четката, използването на прекалено твърда четка за зъби.

Намаляване на чувствителността на зъбите

Друга причина е ерозията на емайла, получена в резултат на прекалено често консумиране на кисели напитки и храни. Падането на пломба и нелекуваните счупени зъби също са рисков фактор за чувствителност.

В последните години повишена чувствителност се наблюдава и след различни процедури за избелване на зъбите. Появата на този вид чувствителност на зъбите обаче е обратим процес и обикновено трае само по време на процедурата и малко след нея. За да се избегне, зъболекарите често препоръчват използването на реминерализиращи и флуоризиращи гелове.

Понякога хората с прекалено изтрити зъби страдат от чувствителност. В процеса на изтриване на зъба емайлът също изтънява и дентинът се оказва абсолютно уязвим на външните дразнители.

Как да се справим с чувствителните зъби

На първо място, за да намалите чувствителността на зъбите си, трябва да укрепите емайла си. Той е първата ви защита срещу неблагоприятни състояния в устата. Можете да помогнете за реминерализирането и укрепването на повърхността на зъбите си чрез ежедневно почистване с флуоридно обогатена паста за зъби. Искайте от вашия зъболекар да ви препоръча такава.

Чувствителните зъби са сигурен знак, че нещо не е наред в устата ви. Ако все още нямате ясно изразен такъв, насрочете среща със зъболекар, за да види къде е проблемът. Чистотата на почистване може да премахне упоритата плака и да поддържа устата ви в добро състояние, което е пътят към по-малко чувствителните зъби.

Уверете се също така, че използвате мека четка за зъби. Четките с твърд косъм активизират болката, когато прониква в мекия, изложен на външни влияния дентин, а и уврежда самия емайл. Мийте и зъбите си с топла вода, за да може четката допълнително да омекне.

Дъвчете повече дъвки. Това може би е най-приятният съвет срещу чувствителните зъби. Дъвченето стимулира производството на слюнка, която помага за втвърдяване на зъбния емайл. Разбира се, има уловка. Дъвчете дъвки без захар, за да не се развалят зъбите от захарта.

Поне временно забравете за избелването на зъбите. Процедурата, колкото и естетически обоснована да е, уврежда зъбния емайл и провикира чувствителността на зъбите.

Не на последно място, яжте храни богати на калций, като сирене, кашкавал, прясно и кисело мляко. Това ще помогне за производството на емайл.

Рискове при повишена чувствителност на зъбите

Някои хора с повишена зъбна чувствителност изпитват страх да докосват зъба, в резултат на което постепенно се влошава почистването и оралната хигиена. По този начин се повишава рискът от различни зъбни и парадонтални заболявания. Хранителните навици също се променят - човек постепенно спира да консумира определени храни и напитки.

Как да се предпазим от зъбна чувствителност?

Всеки един човек е изложен на риск от дентинова чувствителност. Все пак, за да сведем рисковете до минимум, може да спазваме някои правила. На първо място се препоръчва отговорното и редовно почистване на зъбите с паста, конци и водата за уста.

Четката за зъби трябва да бъде със средна твърдост и да се сменя често - поне на 2-3 месеца. Хоризонталните изчеткващи движения и прекомерният натискт са абсюлютно забранени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати