Как да се справим с недоспиването и безсънието

Как да се справим с недоспиването и безсънието

Недоспиването и безсънието се срещат все по-често, като засягат хора на всякаква възраст и с различни професии. Това се превръща в сериозен проблем, защото липсата на качествен и достатъчен сън се отразява на здравословното състояние и на личния и професионалния живот.

За да се справите с недоспиването и безсънието, има различни медикаменти. Но ако не искате веднага да прибягвате към тях, можете да опитате други средства. Ето някои предложения, които ще ви помогнат да си осигурите здрав сън.

Започнете от спалнята. В стаята за почивка е добре да преобладават успокояващите цветове. Леглото и възглавницата ви трябва да са удобни, а чаршафите да са от естествени материи като памук. Температурата в стаята да не е повече от 20 градуса по Целзий.

Как да се справим с недоспиването и безсънието

Създайте си ритуали преди лягане и се старайте да ги спазвате, като например всяка вечер да си взимате топъл душ или да четете хубава книга. Стремете се да си лягате по едно и също време. Като част от вечерния си ритуал можете да изпивате чаша успокояващ чай час преди лягане. Подходящ е жълтият кантарион.

Как да се справим с недоспиването и безсънието
Снимка: Стоянка Русенова

Поне един час преди лягане не използвайте електронни устройства. Въпреки че много хора заспиват на включен телевизор, изследвания показват, че това също е вредно и разстройва съня.

Често стресът е причина за неспокойния сън и безсънието. Има различни успокояващи техники, които могат да ви помогнат да се отървете от него, а като следствие от това да подобрите съня си. Такива средства са медитацията, йогата.

Избягвайте стресовите ситуации и стимулиращата активност преди лягане. Отложете за сутринта обсъждането на семейни въпроси, довършването на професионални или социални ангажименти.

Как да се справим с недоспиването и безсънието

Избягвайте следобедната дрямка. Ако спите продължително през деня или дремвате час-два следобед, нямате да сте достатъчно изморени, за да спите пълноценно нощем.

Най-малко шест часа преди лягане трябва да спрете приема на напитки, съдържащи кофеин като кафе, капучино, черен и зелен чай. Ако сте чувствителни към кофеина, трябва да спрете и по-рано.

Как да се справим с недоспиването и безсънието

Освен това избягвайте тежките храни на вечеря или преяждането. Алкохолът също пречи на съня. Въпреки че първоначално ще ви унесе и ще ви помогне да заспите, няма да имате пълноценен сън и ще се събуждате през нощта.

С възрастта ставането през нощта, за да се отиде до тоалетна, става все по-голям проблем. Колкото и да е важно да пиете достатъчно вода, избягвайте течностите един час преди лягане.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати