ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Алкохолик в семейството? Как да се справим

Алкохолик в семейството? Как да се справим

Алкохолик

Болестта на алкохолизма засяга всички в семейството, независимо дали го осъзнават, или не. Ето защо алкохолизмът е заболяване на цялото семейство, включително на непиещия партньор и децата.

Алкохолизмът може сериозно да наруши качеството на живот на страдащия и да причини сериозни страдания на неговото семейство и приятели.

Алкохолизмът се характеризира с проблемно пиене, което причинява значителна дисфункция в живота на човека. Това е прогресивно състояние, което започва със социалното пиене и постепенно напредва към проблемно пиене и пристрастяване.

Можете да усетите, че ваш близък има проблем с алкохола, ако започне да консумира по-големи количества алкохол в по-дълги и необичайни периоди на деня, ако прекарва все повече време за закупуване и консумиране на алкохол и възстановяване от неговите последици. Също така ако постоянно има нужда от консумация на спиртните напитки.

Сигурен знак за злоупотреба с алкохол е и пренебрегването на домашните, трудовите или училищните задължения заради пиенето, освен това, ако човек продължава да пие въпреки междуличностните или социалните последици, както и ако пие алкохол, вместо да се занимава с предишни хобита или дейности.

Алкохолизъм

В случай на алкохолик в семейството конфронтацията не се препоръчва, защото може да има обратния ефект и той да потъне още по-дълбоко в унищожителния навик. Лицето може да стане отбранително и по-малко вероятно да обмисли лечение.

Вместо това се доближавайте до любимия си човек по неопасен и грижовен начин. Вероятно е, че той или тя чувства много срам и вина, свързани с пиенето, така че бъдете внимателни и дипломатични.

Опитайте се да започнете комуникацията, когато вашият близък с проблеми започне да говори, че се опитва да спре пиенето. Това означава, че той или тя е признал, че пиенето е станало проблем и е готов да спре.

Уверете се, че можете да останете спокойни и съчувствени. Това ще покаже, че сте загрижени и искате най-доброто за него или нея.

Алкохолик в семейството? Как да се справим

Обърнете внимание на конкретни примери за това как ви е засегнало пиенето, така че човекът да вижда нещата от ваша гледна точка.

Демонстрирайте подкрепата за члена на вашето семейство, като му предложите да присъствате на срещи с анонимни алкохолици.

Имайте готовност за информация относно различните възможности за лечение. Това ще насърчи действията.

Ако извикате и други членове на семейството да говорят с човека, който има проблеми, се постарайте и те да са спокойни и загрижени. Не избирайте никого, който има вероятност да се ядосва или да се противопостави.

Когато помагате на члена на вашето семейство да се лекува, отделете време, за да научите за възможностите за възстановяване, които са на разположение срещу алкохолизма, и как работят, така че да можете да помогнете на човека да вземе информирано решение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати