За пръв път: присадиха липсваща вагина

За пръв път: присадиха липсваща вагина

Първата в света операция за присаждане на вагина и влагалище бе извършена преди няколко дни в Торино.

Вестник "Кориере дела сера" съобщи, че 18-годишно момиче от италианския град вече ще може да ражда, евентуално.

Интервенцията в болница "Молинете" е преминала под ръководството на професор Дарио Фонтана. Той разказва, че неговата пациентка е имала матка и маточни тръби и това е било решаващо за крайния успех.

Аномалията на момичето, която е изключително рядка, е позната на медицинат като Синдром на Рокитански. Най-често той се характеризира с липса на матка, маточни тръби и вагина.

Дефектът се формира между деветата и шестнадесетата седмица в утробата на майката, когато започва развитието на половите органи.

18-годишната италианка изобщо не е знаело за аномалията допреди около година. Тъй като до тогава тя не е водила полов живот.

Ужасните и непоносими болки по време на цикъл принудили момичето да отиде на гинеколог. Специалистите останали шокирани, когато установили дефекта. Те установили наличието на яйчници, матка и фалопиеви тръби. Те позволявали редовен месечен цикъл. Но излишните яйцеклетки не можели да се отделят нормално, което причинявало болките.

Специалистите в торинската болница са извършили общо три пластични операции. Вътрешната връзка между матката и тръбите била изградена при първата. Професор Фонтана изградил при втората вагината от част от тънките черва на пациентката си. При третата екипът присадил новата вагина на 18-годишната пациентка.

След интервенцията момичето ще може да води нормален сексуален живот. Лекарите се надяват така да са изградили вътрешните органи, че много скоро пациентката им да има нормална бременност и свое потомство.

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ани
Ани
24.01.2011 21:20
Тази новина е пълна глупост. Аз имам синдром на Рокитански и подобни операции се правят от ~50 години. Моята (напълно успешна операция neo-vagina) беше направена 2007.
0
1
стефка
стефка
26.02.2015 22:01
в семейството имаме същия проблем и моля ви кажете ни къде я правихте операцията и подробности ако може защото много сме притеснени и не знаеме какво да правиме и къде
0
0