ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Помощ! Висок хемоглобин при бебе

Помощ! Висок хемоглобин при бебе

Полицитемия

Прекалено високите нива на хемоглобин в кръвообращението е състояние, известно като полицитемия. Това е обратното на анемията, която се дължи на твърде малко червени кръвни клетки в кръвообращението.

Полицитемията при бебета се появява при повишено производство на червени кръвни клетки. Това става, ако плодът е подложен на хронично ниски нива на кислород по време на развитието си преди раждането. В такива случаи организмът му реагира, като продуцира допълнителни червени кръвни клетки.

Някои хромозомни аномалии могат да причинят повишено производство на червени кръвни клетки.

Състоянието може да се появи и ако на бебето му е била преливана кръв.

Закъснението при закрепването на пъпната връв след раждането води до преливане на кръв от плацентата в кръвообращението на бебето.

Високи нива на хемоглобин се забелязват и при близнаците. Състоянието се появява, когато споделената плацента на двете бебета има свързваща циркулация и кръв тече от едното бебе към другото.

Висок хемоглобин

Състоянието е характерно при бебетата, родени или живеещи на високи височини, поради разредения въздух и по-трудното снабдяване на кръвта с кислород. То може да се появи и при бебетата, родени след 42-та седмица, както и при кърмачета на майки с диабет.

Леката полицитемия може да не причинява проблеми. Въпреки това твърде много червени кръвни клетки могат да увеличат обема на кръвта или да я сгъстят, което затруднява циркулацията в кръвоносната система и в органите. Бебетата могат да имат затруднено дишане и затормозена функция на сърцето, а кръвоносните съдове не могат да компенсират допълнителното количество кръв.

Тъй като голям брой клетки започват да се разпадат, се получава вещество, наречено билирубин. Повишените нива на билирубин, наречени хипербилирубинемия, могат да причинят жълтеница, пожълтяване на кожата, очите и лигавиците. Възможна е и появата на гърчове.

Много бебета с полицитемия нямат видими симптоми на заболяването. Най-честите знаци за състоянието са червеникаво-лилаво оцветяване на кожата, липса на апетит, летаргия, учестено дишане или респираторен дистрес, жълтеница, ниска кръвна захар.

Състоянието се лекува с премахването на част от обема на кръвта, като по този начин се намалява броят на червените кръвни клетки, замяна на изтеглената кръв с течности за подпомагане на разреждането на концентрацията на червените кръвни клетки, както и чрез частична трансфузия, която представлява бавно отстраняване и замяна на голяма част от обема на кръвта на бебето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати