ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Съвети за разпознаване на опасните бенки

Съвети за разпознаване на опасните бенки

Съвети за разпознаване на опасните бенки

Непрекъснато слушаме за огромната вреда от ултравиолетовите лъчи. Специалистите твърдят, че случаите на рак на кожата са се увеличили драстично през последните няколко години.

Смята се, че основната причина за коварната болест са солариумите и излагането на слънчевите лъчи. В сравнение с миналото десетилетие регистрираните случаи на рак на кожата са два пъти повече. Затова е много важно всеки човек да следи внимателно бенките си и при всяка една промяна да направи консултация с лекар.

Предпазването от появата на нови бенки и намаляването на риска от рак на кожата изисква ограничаването на пряко излагане на слънчева светлина. Ако все пак това е невъзможно, е добре най-големите бенки да се покриват с дреха. Слънцезащитният крем е задължителен.

Дерматолози съветват всеки човек регулярно да проверява бенките си, защото именно самонаблюдението е освен фактор за ранната диагностика. Ако в семейството е имало случай на близък с рак на кожата, вниманието трябва да бъде повишено, защото понякога този рак е наследствен.

Съвети за разпознаване на опасните бенки

Как да разберем обаче, че дадена бенка е станала опасна? На първо място е промяната в големината ѝ. По-голямата част от бенките са по-малки от 6 мм. Всяко едно нарастване може да крие потенциален риск. Друг признак е промяна в очертанията на бенката и нейния цвят.

Обикновено бенките на ракова основа са с неправилна форма, не са еднакви по релеф и цвят. Това означава, че в едната страна бенката може да е е по-тъмна или пък по-изпъкнала. Кървенето на бенката е сред най-опасните симптоми.

Хубаво е при всяка една промяна да се направи консултация с дерматолог. Хората, които имат много бенки по тялото си трябва да посещават лекар поне веднъж годишно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати