Гони ви депресия? Започнете да спортувате веднага

Депресия

Чували сте, че алергиите са бичът на нашето време. Безспорен факт. Но не само те, а и депресиите и изобщо всички форми на депресивните състояния.

Според проучване от 2017 г около 1 млн. българи страдат от някаква форма на депресия, като едва 8 % от тях са с поставена диагноза. Звучи тъжно, но това сочат данните.

Няма да се впускаме в това какво точно представлява депресията, тъй като всеки е наясно поне донякъде със симптомите на това заболяване - усещане за несигурност, безпокойство, чувство за неспособност за справяне с ежедневните ангажименти, апатия, намалена физическа дееспособност, нарушения в сексуалния живот и т. н. Неприятна работа, и то още преди да се е стигнало до крайните фази на заболяването, които могат да включват и желание за самоубийство.

Разходка

При направено изследване по метода на анкетите обаче се е стигнало до извода, че ако отделяте малко повече време за физическа активност, рискът от изпадане в депресивни състояния драстично намалява. Става въпрос за анкетирането на над 1 млн. американци, при което те е трябвало да отговарят на въпроси, свързани с това колко често упражняват някаква физическа активност и дали това по някакъв начин се отразява върху риска от изпадане в депресивни състояния. Изненадващото е, че отговорът е ДА - физическата активност води до понижен риск от изпадане в депресия!

Говорейки за физическа активност, не си мислете че става въпрос за прекарани сума ти часове върху някой фитнес уред или пък за потене пред предстоящия Ви няколко часов маратон. Не, под физическа активност се взима всичко предвид - разходки, градинарски дейности, дори и домакинска работа. Всичко, което не се свързва с перманентното седене пред компютъра или пък във фотьойла, въоръжени с халба бира в ръка.

Кардио

При участниците в анкетата са изброени над 70 вида физическа активност, включващи всичко - от градинарство, до йога, плуване, всички колективни спортове и т.н.

Както винаги излиза, че трябва да се гони златната среда. Най-малко застрашени от изпадане в депресивни състояние са хората, които изпълняват някаква форма на физическа активност около 45 мин. по 3 до 5 пъти в седмицата. Нито по-малко, нито повече. Златната среда!

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати