ezine.bg»Статии»Здраве»Мултивитамините докарват рак на гърдата

Мултивитамините докарват рак на гърдата

Мултивитамините докарват рак на гърдата

Има опасност мултивитамините да не са толкова безопасни. Това е мнението на експерти от Каролинския институт в Стокхолм, Швеция, които са изследвали повече от 35000 жени на възраст между 49 и 83 години в течение на десет години.

Жените на средна възраст, които ежедневно приемат мултивитамини и хапчета за подсилване на имунитета с идеята да предотвратят друго или други заболявания, притежават увеличен риск от развитие на рак на гърдата. Или по-точно - рискът от развитие на болестта скача с 20%.

Честата употреба на мултивитамини е виновна за нарастването на случаите от рак на гърдата, са открили учените. Тъй като жените се опитват да компенсират нездравословния си начин на живот и по този начин сами се излагат на риск от по-сериозни проблеми.

Специалистите твърдят, че мултивитамините водят до растеж на туморни клетки, поради увеличената плътност на гръдната тъкан, известен рисков фактор за рака.

Все пак, скъпи читателки, помнете, че ракът на гърдата е лечим. При ранното откриване на болестта, тя е лечима в 97% от случаите. За целта е нужно често да си правите прегледи при специалист. Също ако имате случай на заболяване в семейството, консултирайте се с вашия семеен лекар.

Имайте предвид също така, че повечето подутини и промени в гърдите ви не са симптоми на рак на гърдата! Най-често това са безопасни кисти или бучки, които се лекуват лесно.

След навършване на 30 години посетете вашия семеен лекар поне веднъж в годината за профилактичен преглед или специалист поне веднъж на 3 години.

След навършване на 40 години на всеки три години всяка жена трябва да си прави и профилактичен мамографски преглед, който трае двайсетина минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Радостина
Радостина
26.05.2013 19:50
Със сигурност са витамините! Няма начин това да са употребата на синтетични естрогени предписвани на жените, нито редовната употреба на противозачатъчните хормонални продукти, нито пък честата употреба на инжектирани с хормони пилета, мляко, млечни продукти,киселата реакция на кръвта и др.. Колото до Мамографията - тя не е ефективна като диагностичен метод( Швеция - 60 000 жени, при 70% от диагностицираните с тумори, туморите са се оказали фалшиви - фалшиво позитивен тест!)Редовната мамография при млади жени увеличава риска от рак на гърдата.Повече ако се интересувате тук:
0
1