Ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Неочакваните странични ефекти на диабета

Неочакваните странични ефекти на диабета

Диабет

Когато чуем диабет, сме склонни да мислим за проблеми с производството на инсулин и регулирането на кръвната захар. Това обаче е само част от „мълчаливото“ и коварно хронично заболяване, което засяга почти 1 от 10 американци според Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Болестта причинява бавни и значителни увреждания на органите и системите, затова трябва да сме особено внимателни и редовно да посещаваме личния си лекар.

В следващите редове ще Ви представим някои от страничните ефекти на диабета и ще Ви посъветваме как можете да се предпазите от усложнения.

Съществува тясна връзка между диабета, високото кръвно налягане и холестерола. Когато имате диабет тип 2, тялото Ви не може да използва правилно инсулина - хормон, който регулира кръвната захар. На свой ред, вашият HDL (или "добър") холестерол се понижава и вашите нива на вредни кръвни мазнини, наречени триглицериди, се покачват.

Инсулиновата резистентност също допринася за закалените тесни артерии, което на свой ред увеличава кръвното Ви налягане. В резултат на това около 70% от хората с диабет имат хипертония - рисков фактор за инсулт, сърдечни заболявания и проблеми с мисленето и паметта.

Диабетът атакува и мозъка. Екип от невролози и психиатри от Харвард проследява мъжете и жените с диабет тип 2, изследвайки кръвния поток към различни региони на мозъка им и изпробвайки интелектуалната им работа. След 2 години когнитивните способности на участниците показали признаци на отпадане, особено тяхното изпълнително функциониране - способността да планират, организират, да помнят неща, да дават приоритет, да обръщат внимание и да започнат задачи.

Хората с диабет са по-склонни да развият и пародонтоза, която може да доведе до болезнени проблеми с дъвченето и загуба на зъби. Освен това те са изложени на двойно по-голям риск от загуба на слуха. Дори при хора с преддиабет - състояние, при което нивата на кръвната глюкоза са по-високи от нормалните, но недостатъчно високи за диагностициране на диабета - степента на загуба на слуха е с 30% по-висока от средната.

Диабетът носи проблеми и в леглото, а сред ужасните последствия са също проблеми със зрението, бъбречна недостатъчност, кожни инфекции, обструктивна сънна апнея и невропатия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати