ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Спрете Алцхаймер с тези съвети

Спрете Алцхаймер с тези съвети

Спрете Алцхаймер с тези съвети

Повечето хора смятат, че болестта на Алцхаймер е естествена част от напредването на възрастта. Проучванията на редица научи екипи са на съвсем друго мнение. По последни данни когнитивната деградация, каквато представлява заболяването, може да бъде предотвратена.

Все повече учени твърдят, че има превенция срещу Алцахаймер. За да спрат развитието на заболяването, хората трябва да започнат да тренират мозъка си още в средата на 30-те или 40-те си години.

В световния ден за борба с Алцхаймер, 21 юли, нека поговорим повече за това колко е важно да защитим мозъка си от това опасно дегенеративно заболяване.

Упражненията не се изразяват в сложни философски или логически натоварвания, а често в ежедневни дейности, които обаче имаме навика да пренебрегваме. Дори и добрата храна и качественият сън могат да поддържат мозъка ви във форма.

Започнете да се грижите за мозъка си, като го снабдявате с качествена и полезна храна, богата на веществата, от които той се нуждае. Яжте плодове, богати на антиоксиданти, зеленчуци (особено листни зеленчуци), риба (за омега-3 мастни киселини, които улесняват нервните клетки на мозъка да комуникират помежду си), както и пълнозърнести храни.

Спрете или поне намалете възможно най-много продуктите, съдържащи наситени и трансмазнини. Двата вида хранителни продукти увреждат сърцето и кръвоносните съдове и по този начин вредят на здравето на мозъка ви. Ако решите да се съобразите с този полезен съвет, трябва да хапвате по-малко червено месо, масло, маргарин, сладкиши и пържени продукти.

Превенция на Алцхаймер

Един от най-сигурните начини да се предпазите от Алцахаймер, е да предизвикате мозъка си, за да стане по-гъвкав. Това не означава решаване на кръстословици и судоку по цял ден, а да правите нови неща. Така ще напрягате непрекъснато различни части на мозъка си, за да изградите връзки между тях. Правете нещо различно всеки ден, четете книги и учете поне по един нов факт ежедневно.

Направете си приоритет изпробването на различни дейности. По ирония на съдбата, един от най-добрите начини да мислите по-дълбоко, е да прекарате известно време, като не мислите изобщо. С колкото повече информация се натоварваме, толкова по-плитко мислим. Отделете си няколко минути на ден, в които да се съсредоточите върху дишането си и да изчистите главата си от всичко случило се през деня.

Активността също помага да изчистите мозъка си от белтъчен фрагмент, наречен амилоид, за който се смята, че се натрупва в него и предизвиква когнитивен упадък. Изседванията показват, че активните хора имат 35% по-малка вероятност да развият Алцхаймер.

Така че се движете! Разходка, танци в кухнята, играйте с кучето, стойте прави, докато проверявате социалните си медийни канали. Всеки ден откривайте начини да бъдете активни.

Наспивайте се добре. Спете поне по седем часа на денонощие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати