Преддиабетни симптоми, които не бива да пренебрегвате

1 от 4 Снимки

Милиони хора по света страдат от предиабет, без дори да подозират. Може това да Ви се стори странно, но разпознаването на предиабета е трудно, поради оскъдните и нетипични признаци за смущения от диабетичен тип.

Диагнозата предиабет обикновено се поставя на хора, които имат повишени стойности на кръвната захар, но не и в диапазона, който би могъл да се счита за диабет. Най-лесният начин да разберете дали и Вие не сте сред тях, е да проверите нивото на кръвната си захар, като си направите кръвен тест. Според експертите резултатът от 5.9 и по-нисък се счита за нормален. Всичко между 5.7 и 6.4 говори за наличие на предиабет, а от 6.4 нагоре - за диабет.

Специалистите препоръчват на хората на възраст над 45 години да проверяват кръвната си захар, въпреки че може да се наложи да бъдете тествани по-рано, ако сте с наднормено тегло, имате синдром на поликистозните яйчници или имате анамнеза за диабет.

Както вероятно се досещате, непровереният предиабет често се превръща в същински диабет. Макар че симптомите на това гранично състояние са трудно разпознаваеми, все пак съществуват някои признаци, които биха могли да сигнализират, че сте склонни към предиабет или - че вече имате такъв.

Както вече споменахме, класически сигнал за инсулинова резистентност или т. нар. предиабет, е наднорменото тегло. Специалистите предупреждават, че натрупването на мазнини в областта на корема е особено рисково, затова ограничете до минимум сладкото, опитайте се да свалите излишните килограми и спортувайте редовно. Това определено ще ви помогне.Здравословният сън също е от огромно значение, тъй като може да ви предпази от опасната зона на диагнозата диабет.

Сред симптомите на преддиабетно състояние са също постоянно чувство за жажда, честа умора, рязка и необяснима промяна в телесното тегло. Застрашените от предиабет са склонни и към кожни проблеми, изразяващи се най-често в потъмняване на кожата в областта на гърба, шията, подмишниците и гънките на лактите.

Семейната обремененост също е от голямо значение. Хората, които имат в родословното си дърво болни от диабет, са най-застрашени от това заболяване. Ето защо трябва да се прави рутинен скрининг и на децата. Жените, които са диагностицирани с гестационен диабет по време на бременността, също са в повишен риск да развият диабет след раждането.

С тази статия целим да Ви напомним да бъдете нащрек и да не подценявате сигналите на тялото си. Въпреки че болестта е лечима, ако се диагностицира навреме, няма да се стигне до по-сериозни здравословни проблеми.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати