Ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Преддиабетни симптоми, които не бива да пренебрегвате

Преддиабетни симптоми, които не бива да пренебрегвате

Милиони хора по света страдат от предиабет, без дори да подозират. Може това да Ви се стори странно, но разпознаването на предиабета е трудно, поради оскъдните и нетипични признаци за смущения от диабетичен тип.

Диагнозата предиабет обикновено се поставя на хора, които имат повишени стойности на кръвната захар, но не и в диапазона, който би могъл да се счита за диабет. Най-лесният начин да разберете дали и Вие не сте сред тях, е да проверите нивото на кръвната си захар, като си направите кръвен тест. Според експертите резултатът от 5.9 и по-нисък се счита за нормален. Всичко между 5.7 и 6.4 говори за наличие на предиабет, а от 6.4 нагоре - за диабет.

Специалистите препоръчват на хората на възраст над 45 години да проверяват кръвната си захар, въпреки че може да се наложи да бъдете тествани по-рано, ако сте с наднормено тегло, имате синдром на поликистозните яйчници или имате анамнеза за диабет.

Както вероятно се досещате, непровереният предиабет често се превръща в същински диабет. Макар че симптомите на това гранично състояние са трудно разпознаваеми, все пак съществуват някои признаци, които биха могли да сигнализират, че сте склонни към предиабет или - че вече имате такъв.

Както вече споменахме, класически сигнал за инсулинова резистентност или т. нар. предиабет, е наднорменото тегло. Специалистите предупреждават, че натрупването на мазнини в областта на корема е особено рисково, затова ограничете до минимум сладкото, опитайте се да свалите излишните килограми и спортувайте редовно. Това определено ще ви помогне.Здравословният сън също е от огромно значение, тъй като може да ви предпази от опасната зона на диагнозата диабет.

Сред симптомите на преддиабетно състояние са също постоянно чувство за жажда, честа умора, рязка и необяснима промяна в телесното тегло. Застрашените от предиабет са склонни и към кожни проблеми, изразяващи се най-често в потъмняване на кожата в областта на гърба, шията, подмишниците и гънките на лактите.

Семейната обремененост също е от голямо значение. Хората, които имат в родословното си дърво болни от диабет, са най-застрашени от това заболяване. Ето защо трябва да се прави рутинен скрининг и на децата. Жените, които са диагностицирани с гестационен диабет по време на бременността, също са в повишен риск да развият диабет след раждането.

С тази статия целим да Ви напомним да бъдете нащрек и да не подценявате сигналите на тялото си. Въпреки че болестта е лечима, ако се диагностицира навреме, няма да се стигне до по-сериозни здравословни проблеми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати