Кофеинът помага при бъбречни проблеми

Замисляли ли сте се какво е първото нещо, което правите когато се събудите? Ясно е, че си отваряте очите, но какви са следващите Ви действия? Вероятно отивате да ги измиете със студена вода, да измиете лицето и зъбите си. И веднага след това се сещате какво Ви липсва - ароматът на току-що приготвено кафе.

Защото макар и да сме далеч от най-големите консуматори на кафе- финландците, в България се консумират близо 3 кг годишно от ободрителната напитка на глава от населението. Достатъчно красноречиви факти.

Относно това колко кафе е добре да се пие на ден специалистите все още спорят, но е ясно, че и с него не трябва да се прекалява. Би Ви било интересно да научите обаче, че кафето способства и в борбата със смъртността, свързана с хроничните заболявания на бъбреците.

Това сочат изследвания, направени над близо 5 000 души, избрани по случаен принцип (пол, възраст, навици и т.н.). Оказва се, че чрез приема на кофеин смъртността при страдащите от хронични бъбречни заболявания намалява с 25 %. Доста впечатляващо!

Кофеинът влияе благотворно върху съдовата система, защото способства освобождаването на азотен окис, което пък от своя страна подобрява дейността на кръвоносните съдове.

Кофеин се съдържа не само в кафето. Намира се също така и в чая, в някои газирани напитки, както и в енергийните.

Говорейки за чай трябва да се знае, че не става въпрос за билковите чайове, защото те не съдържат кофеин. Кофеин обаче съдържат всички разновидности на черните и зелените чайове. Те не крият кой знае какви опасности за здравето дори и да приемате по няколко чаши дневно от тях, за разлика от енергийните напитки.

При последните съдържанието на кофеин е прекалено високо и злоупотребяването или пък прекомерната им консумация може да доведе дори и до сърдечни проблеми. Да не говорим и за високото съдържание на захар и подсладители в тях.

От всичко казано дотук следва, че спокойно можете да се насладите на 1-2 чаши кафе или чай всяка сутрин, независимо дали ги предпочитате с мляко или без. Внимавайте единствено да не злоупотребявате с добавянето на захар.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати