Имате вагинален сърбеж и парене? Прочетете това

Имате вагинален сърбеж и парене? Прочетете това

Едва ли има жена, която да не е страдала от вагинален сърбеж и парене в интимната област. Това усещане определено не е приятно, но дискомфортът в тази деликатна зона може да сигнализира за различни неща.

В следващите редове ще ви запознаем с най-честите причини за вагинален сърбеж и ще ви дадем ценни насоки какво трябва да направите.

Сред най-разпространените причини е инфекцията с дрожди, известна също като кандидоза. Здравата вагина има бактерии и някои клетки на дрожди, но когато балансът им се наруши, клетките на дрождите се размножават. Резултатът обикновено се изразява в бяло или жълтеникаво плътно течение, съпроводено с постоянен сърбеж.

Неприятното чувство се появява и ако сте пипнали бактериална вагиноза. Освен със сърбеж, тя често е съпроводена и с отделянето на воднист секрет, с остра миризма на риба. Лечението е с антибиотик, който ще помогне за възстановяване на здравословния баланс във вагината.

Друг „виновник“ за дискомфорта в най-тайното ви място може да бъде трихомониазата. Тази инфекция е разпространена сред около 20 % от жените в сексуално активна възраст. Заради този немалък процент и поради факта, че може да засегне и двата пола, тя се причислява към често предаваните болести по полов път. След необмислени креватни авантюри, може да си докарате и хламидия, генитален херпес и генитални брадавици, които също обострят вагиналния сърбеж и паренето.

Имате вагинален сърбеж и парене? Прочетете това

За да облекчите симптомите на гъбични инфекции и да намалите риска от повторната им поява, хапвайте по-често кисело мляко с жива култура. Препоръчително е също да преразгледате хигиенните си навици – използвайте неутрален сапун без аромат, носете чисто памучно бельо и поддържайте интимната си зона суха.

Имайте предвид също, че вагинален сърбеж може да се получи и от алергия към презервативи. Жените в менопауза също са в рисковата група за развитие на повече вагинални инфекции.

Преди да се паникьосате обаче, най-добре е да се консултирате с гинеколог. Той може да постави точна диагноза и да предпише адекватно лечение, в случай, че имате подобни оплаквания.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати