Симптоми на хламидия

Хламидия
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Хламидията е едно от най-често срещаните бактериални

гинекологични заболявания. Милиони хора по света по страдат всяка година от нея. Тя може да е изключително сериозна, но за разлика от херпеса може да бъде излекувана след антибиотично лечение.

Важно обаче е хламидията да бъде засечена навреме и своевременно лекувана. Ако това не стане, инфекцията нахлува в шийката на матката и може да достигне до матката или фалопиевите тръби, което води до сериозни състояния като възпалителни заболявания на таза и дори безплодие.

Ако инфекцията бъде открита навреме, може лесно да бъде излекувана с антибиотична терапия. Лечението и възстановяването може и да е неприятно, но алтернативата е много по-лоша. Точно и затова не трябва да познавате симптомите на заболяването.

Болката по време на секс е един от най-обичайните симптоми на хламидията. Липсата на овлажняване, стресът и здравословни състояния могат да доведат до същия симптом, така че не мислете веднага, че имате гинекологично заболяване. Въпреки това тези усещания не са нормални и в никакъв случай не трябва да ги търпите. Посетете гинеколог, за да вземете мерки срещу този вид болка.

По-характерен симптом на хламидията е нередовното кървене. Ако кървите между циклите, или след секс, незабавно посетете лекар. Инфекцията може да направи клетките на шийката на матката по-крехки. Това увеличава вероятността да кървите спорадично през целия месец или след секс. Разбира се, това още не означава, че имате хламидия. Много различни състояния могат да причинят нередовно вагинално кървене като синдром на поликистозните яйчници, маточни фиброиди или ендометриоза.

Антибиотици срещу хламидия

Симптомите на хламидията могат да наподобяват и тези на инфекцията на пикочния канал. Такива са усещане за лек натиск или болка в таза, парене или болка при уриниране.

Ако имате хламидия, не мислете, че това е краят на света. Разработени са достатъчно ефективни антибиотици, които спират инфекцията и унищожават причиняващите я бактерии. Ако сте диагностицирани със заболяването, обезателно уведомете вашия партньор.

Тъй като хламидиите често се появяват без симптоми, Световната здравна организация препоръчва жени на възраст под 25 години, както и по-възрастни жени с рискови фактори (нови партньори или партньори със заболяването) да бъдат изследвани всяка година. Ако сте бременна, трябва също да бъдете проверени за хламидия по време на първия ви гинекологичен преглед.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати