Само за жени! Ранна менопауза и как да се справим

Ранна менопауза

Обливат ви горещи вълни, а още нямате 40 години? Е, честито - вече сте навлезли в ранна менопауза. Диагнозата е шокираща за всички жени, особено за тези, които още не са станали майки.

Спирането на менструацията преди навършване на 40 години не само ги лишава от възможността да имат биологично дете, но и е смущаващо състояние, което може да се отрази зле на здравето. Обикновено менопаузата настъпва между 40 и 58 години, а ако се прояви преди това, говорим за ранна менопауза.

Основните причини за преждевременна менопауза са две - генетика или аномалия в структурата на хромозомите. Ако майка ви е прекарала ранна менопауза, вероятността и при вас това да се случи е много голяма. Освен наследствената обремененост, друг голям индикатор е синдромът на крехък Х, който причинява интелектуални увреждания при деца, и често се изследва при пренатални жени. Тази яйчникова недостатъчност обобщава какво наистина се случва, когато преживявате ранна менопауза - вашите яйчници спират да произвеждат естроген.

Но дори и ако имате генетична история или положителен тест за крехък синдром X, ранната менопауза все още може да бъде трудно да се диагностицира. Това е така, защото, за да се докаже истинската ранна менопауза, една жена трябва да претърпи тестове, които анализират нивата на хормоните. Тъй като естрогенът ви спада, други хормони, продуцирани от хипофизната жлеза, се издигат в усилие да накарате вашите яйчници да се върнат на работа. Това означава, че вашите хормонални нива могат да се променят драстично.

Проблеми със съня

Обикновено симптомите при ранна менопауза са нощни изпотявания, горещи вълни, вагинална сухота, костна загуба, смущения в съня, раздразнителност или промени в настроението.

Ако имате симптоми на менопауза преди 45-годишна възраст, важно е да се свържете с лекар, за да изключите други здравни състояния и да получите необходимото лечение.

За да се справите с неприятните последици, избягвайте консумацията на червено вино, кофеин или пикантни храни. Тъй като ранният климакс влияе на костите, можете да опитате калциева добавка, за да предотвратите загуба на костна маса.

Добре е да обмислите и хормонална терапия, тъй като жените, които преминават през ранна менопауза без лечение с естроген, имат много висока степен на преждевременно сърдечно заболяване, остеопороза и деменция. Хормоналните продукти, свързани с менопаузата, се предлагат под формата на хапчета, лепенки, вагинални кремове, гелове или пръстен.

Преминаването през ранната менопауза е трудно и може да повлияе на вашето здраве, но има начини да се справите. Най-важното е обаче да се научите да възприемате всяка реалност с оптимизъм и грижа за себе си.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Свързани рецепти