Защо се будим отпаднали?

сутрешна отпадналост
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-13%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
25.00 лв.
Виж ››

Няма нищо по-нормално от това след сладък сън да се събудите освежени, възстановени и с ясно съзнание. Когато това не стане обаче, колкото и кафе да изпиете и каквото и да направите, ще се чувствате смазани през целия ден.

Нормално е, когато сте спали по-малко от седем часа през нощта, да се чувствате уморени. Ако сте си взели необходимото време за почивка и отново сте уморени, има поводи за притеснение. По този начин тялото ви изпраща сигнал, че има нещо нередно или трябва да направите някои промени в начина си на живот.

Има няколко причини, поради които, колкото и да спите, отново се събуждате смазани на сутринта.

Чест виновник за сутрешната умора е сънната апнея – състояние, което често се проявява под формата на силно хъркане. Когато спите, дихателните пътища могат да станат нестабилни, в крайна сметка да доведат до колапс, който ви кара да спрете временно дишането. Тъй като дихателните пътища затварят, започвате да се задушавате. Мозъкът ви се събужда, за да можете да си поемете въздух и да възстановите правилното ниво на кислород. Макар и да не е опасна, сънната апнея може да разруши съня ви и по този начин да се събудите уморени на сутринта.

Ако искате да се събудите добре наспани, ще е добре да пропуснете чашката малко преди лягане. Алкохолът може да наруши дълбокия сън. Той също е диуретик, така че се пригответе да ставате и да ходите по-често в банята, ако сте пили повече, отколкото е нужно. Пиенето може също да увеличи фрагментацията на съня и да се будите много по-често през нощта.

отпаднала жена след сън

Пропуснете и продуктите, съдържащи в себе си кофеин и теин. Те имат способността да увеличат латентността на съня и да затрудняват заспиването, защото са мозъчен стимулант. Малко са хората, които пият кафе преди лягане, но за да се наспите добре, пропуснете и чая. Още повече те са диуретици и със сигурност ще ви се налага да ставате няколко пъти през нощта, за да посетите тоалетната. Това ще ви остави дехидратирани на сутринта, което ще направи умората ви още по-силна.

Тренировката в рамките на два до три часа преди лягане може също да обърка съня. Физическата активност намалява секрецията на мелатонин. Това ще ви попречи да заспите, ще ви е горещо и няма да си набавите необходимата почивка.

Изследване, публикувано в Джърлър оф клиникъл слийп медисин през 2017 г., твърди, че прекомерното гледане на телевизия преди лягане е свързано с по-лош сън и безсъние. Причината е когнитивната възбуда преди сън, която нарушава естествения преход на тялото към сън и времето, необходимо за пълноценното му отпускане. Това пречи на качествения сън. Така че колкото и да сте чакали новата серия на любимия си сериал, гледайте я поне два часа, преди да си легнете.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати