ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Забранени храни при подагра

Забранени храни при подагра

Подагра

Подагра е вид болезнен артрит, който може да засегне една или повече стави, но обикновено удря в пръстите на краката. Болестта произтича от натрупването на пикочна киселина в организма.

Това може да доведе до образуването на малки кристали на пикочната киселина в ставите, които са източник на силна болка. Никой не е застрахован в определен етап от живота си да заболее от подагра, но обикновено най-податливи са мъжете на средна възраст и жените след периода на менопауза.

Пикочната киселина, която служи като антиоксидант и предпазва лигавицата на нашите кръвоносни съдове, се създава по време на разграждането на органично вещество, намиращо се в храни, наречени пурини. За това трябва да сме особено внимателни с нашия хранителен режим. Вижте основните забранени храни при подагра.

Червеното месо е сред забранените храни, тъй като консумацията му не само увеличава риска от подагра, но и води до развитието на усложнения. Препоръчително е да не слагате на трапезата си и черен дроб, бъбреци, език или сладкиши, тъй като карантията и тортите са с висока концентрация на пурини.

Забранени храни при подагра са още морските дарове. Ограничете до минимум изкушения като скариди, омари, миди, сардини и сьомга.

Алкохолът също си казва тежката дума по отношение на подаграта, особено бирата. Добрата новина е, че виното, за разлика от пенливата напитка, не е свързано с повишаване на нивата на пикочната киселина и е позволено в здравословното хранене при подагра.

Избягвайте също содата, плодовите сокове и всякакви други напитки, съдържащи сироп от царевица с високо съдържание на фруктоза. Фруктозата също е свързана със скока в нивата на пикочната киселина в организма, както и с повишен риск от подагра.

Пастата е забранена при подагра

По същата причина с повишено внимание се отнасяйте и към обработени и опаковани храни, каквито например са кетчупът, дресингът и бисквитите. Рафинираните въглехидрати, включително тези, които се намират в макаронените изделия и хляба, също могат да увеличат натрупването на пикочна киселина в организма ви, а това от своя страна, да доведе до подагра.

Всички зеленчуци, разбира се, са полезни и здравословни, но в случай на подагра, е добре да не посягате към аспержите. Същото важи и за гъбите и спанака, които съдържат големи количества пурини.

Любопитен факт е, че подаграта се смята за царска болест, тъй като навремето от нея страдали богаташите, аристократите и хората, които живеят охолно. Обяснението е просто - всички болни от подагра са любители на прекомерното пийване и хапване. За това – не гладувайте, но не бъдете и прекалено лакоми.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати