ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Болят ви краката? Има решение

Болят ви краката? Има решение

Болят ви краката? Има решение

Ходенето пеша определено е здравословно и затова все повече хора го предпочитат като алтернатива на фитнеса в спортната зала. Да ходи човек пеша е един от най-лесните, най-ефективни и най-достъпни форми на упражнения, стига обаче да не ни застигне болка в краката, която превръща всяка стъпка в агония.

Според Американското ортопедично общество 80% от жените имат проблеми с краката, което означава, че за по-голямата част от нас ходенето на разходка може да бъде много по-малко привлекателно, отколкото да седим на дивана например.

От особена важност в случая е да можем да определим дали болежките ни са свързани само с носенето на любимите високи токчета или има и други виновници.

Ако чувстваме силни болки в петата, най-вероятно причината за болката е плантарен фасциит, известен още като синдром на свръхексплоатация. Той се забелязва най-често при хората на средна възраст, особено при тези, които са с наднормено тегло. За облекчаване на болката в домашни условия е добре да се правят разтягания на стъпалото и пръстите на краката, както и много лек масаж.

Друга възможна причина за дискомфорт са така наречените чукове. Това са болезнени деформации на пръстите на краката и по-малките пръсти, които могат да бъдат генетични, но те се влошават, ако непрекъснато носите тесни обувки на високи токчета. Решението в случая е да заложите на удобството. Може да добавите и специална подложка, която да помогне за облекчаване на болката или пък специална ортезия към обувките.

Болят ви краката? Има решение

Мазолите по краката ни са също много неприятни и болезнени. В повечето случаи причината за тях се оказва неправилна походка или твърде тесни и неудобни обувки, а най-големите виновници пак са високите токчета. Не е препоръчително да се опитвате да изрязвате мазолите, по-добре ги омекотете с кремове и овлажняващи лосиони.

Болка и дискомфорт може да причини и ахилесовият тендинит, от който най-често страдат спортистите и жените на токчета. За да облекчите възпалението се изисква почивка и прилагането на компреси с лед върху ахилесовата пета.

Страдащите от болка в предната част на ходилото, известна като неврома на Мортън, също трябва да се замислят за нови обувки, персонализирани протези и евентуално кортизонови инжекции. За хората с прогресиращи симптоми, подуването на нервната тъкан се отстранява с хирургическа операция.

Вярно е, че приоритет на всяка съвремененна жена е да изглежда добре, но е и вярно, че всеки физически дискомфорт се изписва а лицето ни и променя цялостното ни възприятие към заобикалящата ни среда. В крайна сметка най-важно е здравето.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати