Ежедневните навици, които ще удължат живота ви

Здравословен живот

През ХХ-ти век средната продължителност на човешкия живот скочи с цели 30 години в сравнение с ХIХ-ти век. Образованието, профилактиката и напредъкът на медицинската наука изиграха основна роля в този прогрес.

Това, което не подозирате обаче, е, че някои ежедневни навици или обстоятелствата в миналото ви могат да повлияят колко дълго и колко добре ще живеете.

Полезни фибри

Ако здравословните фибри са присъствали и присъстват в менюто ви, като приемате поне по 30 грама дневно, животът ви ще е с 20% по-дълъг. Според проучвания това намалява риска от развитие на сърдечни заболявания със 17%, а за развитие на диабет тип 2 с 10%. Фибрите намаляват общия холестерол и подобряват храносмилането.

До 2000 калории дневно

Калории

Други изследвания показват, че ако приемаме между 1400 и 2000 калории на ден, можем да увеличим живота си с 19%. Това може да подмлади сърцето с 15 години, твърдят учени от университета в Сейнт Луис. Според учените хората, които се хранят основно и в разумните граници със зеленчуци, пълнозърнести храни, мляко без мазнини и постно месо и избягват захарта, мазнините и белия хляб, намаляват риска от развитие на диабет с 25%, от рак с 28% и от сърдечни заболявания с 27%.

Всеки ден зелен чай

Зелен чай

Ако сте страстен любител на чая, също може да доживеете до дълбоки старини. Топлата напитка съдържа концентрирана доза катехин, вещество, което успокоява и предпазва сърцето. Според японско изследване, обхванало повече от 41 хиляди души, мъжете и жените, които пият пет или повече чаши зелен чай дневно, имат най-малък риск от смърт от сърдечни заболявания и инсулт.

Повече лилави храни

Лилави храни

Ако често консумирате лилави храни, също сте предопределени за дълголетие. Червено грозде, боровинки, червено вино, всички те получават този дълбок, богат цвят благодарение на полифенолите в тях. Това вещество намаляват риска от сърдечни и съдови проблеми, болест на Алцхаймер и деменция. Червените и лилави плодове спомагат изключително много за здравето на коронарните артерии и кръвоносните съдове в мозъка.

Разходки при първа възможност

Разходка

Ако предпочитате разходката пред шофирането, също можете да увеличите живота си. Според изследване на университета в Ню Йорк хората, ходещи по 30 минути на ден, живеят около 9 години повече от тези, които ходят навсякъде с автомобила си. Още по-големи ползи дава 20-минутният ежедневен джогинг в парка или 40 минути във фитнеса.

Срещи с приятели, но без алкохол

Приятели

Хората, които обичат срещите с приятели и партитата, но пък не са любители на алкохола, са склонни да живеят с цели 15 години повече. Причината е в ниските нива на стрес. Както вече знаете, стресът в съвременното общество е една от основните причини за бума на болести като диабет, рак, проблеми със сърцето, депресия и ред други сериозни състояния.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати