ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Защо пишкате толкова често?

Защо пишкате толкова често?

Защо пишкате толкова често?

Има хора, които измерват разстоянията, когато пътуват, не в изминати километри, а в необходими почивки за пишкане. Освен това в киното винаги седят близо до изхода, ако им се наложи да излязат по време на прожекцията, а в заведението трябва са на крайното място, за да не вдигат всички останали около масата.

Ако сте от тези хора и винаги ви се налага да пишкате, вероятно се чудите какво се случва с пикочния ви мехур. Вижте какви могат да са причините за това.

Грешна представа

Може да мислите, че ходите често да пишкате, а това да не е вярно. В зависимост от количеството течности, което пиете, може да ходите по малка нужда осем пъти на ден. Ставането до тоалетна веднъж на нощ също се счита за нормално.

Малък пикочен мехур

Мехурите на повечето хора задържат около две чаши течност. Добрата новина е, че можете да тренирате мехура си, ако не сте от тях и ви се налага често да пишкате. В тестове за капацитета на пикочния мехур първенци са учителите и медицинските сестри, тъй като професиите им предполагат по-ограничени възможности за посещаване на тоалетната. За да тренирате мехура си, два дни ходете през 30 минути, два през 45 и така на два дни добавяйте по 15 минути, докато постигнете желания интервал.

Инфекция или камъни в бъбреците

Защо пишкате толкова често?

Както инфекцията на пикочните пътища, така и камъните в бъбреците могат да раздразнят пикочния мехур, увеличавайки усещането, че ви се пишка. И двете състояния имат и други симптоми, които ще ви подскажат, че нещо не е наред.

Свръхактивен пикочен мехур

С възрастта мехурът става по-активен и чувствителен, вероятно заради остаряването на нервите. Възможно е някои заболявания да засегнат честотата на уриниране. Например ако имате проблеми с гръбначния стълб, при които прешлените притискат нервите и карат мехура да се чувства пълен.

Прием на лекарства

Някои лекарства имат диуретичен ефект. Това значи, че бъбреците по-бързо произвеждат урина, която трябва да изпишкате. Такива са някои лекарства за високо кръвно например.

Диабет

Защо пишкате толкова често?

Ако кръвната захар е висока, бъбреците се затрудняват да обработят всичко. По същество тази захар ще издърпва повече вода от организма, така че ще се създава още урина.

Сериозно заболяване

Внезапната промяна в честотата или в желанието за пишкане не трябва да се пренебрегва. Тя може да е сигнал за рак или множествена склероза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати