При диабет избягвайте тези храни

забранени храни при диабет

Светът е голям и кулинарни изкушения дебнат отвсякъде. Сред цялото многообразие обаче има много видове храни, които са вредни за здравето. Ако хората, които нямат диабет, могат да си позволят да се поддадат на изкушението да пробват от време на време някои от тези вредни изкушения, то хората, имащи неприятното заболяване, трябва да следват строга диета и дори да забравят за някои продукти.

Толерантността към различните храни на всеки пациент с диабет е различна, но истината е, че има някои продукти, които на всяка цена трябва да се избягват, защото могат да предизвикат рязка промяна в нивата на кръвната захар.

Твърде високите или твърде ниските нива на кръвната захар, известни като хипергликемия и хипогликемия, могат да доведат до симптоми като гадене, повръщане, болка в стомаха, сърцебиене, замайване или объркване. Изпитването на някои от тези симптоми трябва веднага да ви накара да посетите лекаря си.

В крайни случаи високата или ниската кръвна захар може да доведе до загуба на съзнание и смърт.

Въглехидратите – група от макронутриенти, която включва захар, представляват най-голямата заплаха за хората с диабет. Храните, натоварени с протеини и мазнини, също понякога могат да представляват известен риск.

Газираните напитки доказано водят до увеличаване на талията, но истината е, че носят огромен риск за хората с диабет. Единичната кутийка кока-кола съдържа 39 грама захар, което е повече от четири пъти допустимия дневен прием за хората, страдащи от диабет. Захарта се приема прекалено бързо от организма и това го претоварва и може да доведе до отказване на основни функции на оранизма на пациента.

храни, които трябва да се избягват при диабет

Значително трябва да се намали и приемът на плодови сокове. Причината е, че те са съставени предимно от захар. Не говорим за фрешове, а за субстанциите, които продават в магазините за плодов сок. В повечето от тях има около три пъти повече от допустимите количества захар.

Нишестените зеленчуци като картофи и царевица са основни източници на въглехидрати и затова трябва да се консумират пестеливо или да се избягват. Положеннието може да се усложни още повече, ако специално картофите се консумират пържени. Експертите препоръчват картофите да се консумират печени с обелките. Полезна алтернатива на пържените картофи са печените зеленчуци като карфиол, броколи, чушки.

Плодовите млека също следва да се избягват. Колкото и за полезни да биват представяни тези продукти, истината е, че в само една кофичка се съдържат около 47 грама захар. Експертите препоръчват да хапваме нормално кисело мляко, което е бедно на въглехидрати, но богато на полезни протеини и пробиотици.

Други храни, които диабетиците трябва да избягват, са сушените плодове, всякакви видове сладкиши и бонбони, алкохолът, пастата, белият хляб и дори медът.

Виж повече

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари