ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Какво да направим, ако ни ухапе кърлеж

Какво да направим, ако ни ухапе кърлеж

Кърлежи
Електрическа пила за пети с ролки
Препоръчано за теб:
Електрическа пила за пети с ролки
20.00 лв.
Виж ››

Все повече случаи на заразяване с лаймска болест регистрират лекарите не само у нас, но и по целия свят. Болестта се причинява от бактерията Borrelia burgdorferi и се предава на хората чрез кърлежи.

Валежите и горещото време са идеално условие за размножаването на малките кръвопийци и често можем да ги хванем, докато се разхождаме или сме на пикник. За това, ако сме сред природата, трябва да сме изключително внимателни по отношение на това как сме облечени и винаги да преглеждаме тялото си след това.

Опасните животинки могат да се скрият навсякъде, включително между пръстите на краката ни, под мишниците, зад коленете, около областта на слабините, под гърдите и зад ушите ни. Ако имате ухапване от кърлеж, веднага премахнете гадината от кожата си с помощта на пинсети.

Как се маха кърлеж? Хванете го за главичката или най-близко до краката и издърпайте нагоре с равномерно и стабилно движение. След като извадите кърлежа, дезинфекцирайте старателно мястото и го наблюдавайте за около месец. Не изхвърляйте кърлежа, тъй като е препоръчително да го изследвате за евентуални преносими инфекции.

Обикновено около 80% от заразените с лаймска болест развиват обрив след ухапване от кърлеж. Това се случва в рамките на три до 30 дни. Обривът, известен като еритема мигранс, най-често се увеличава и може да стане по-ясен, което води до класически външен вид. Лезията прилича на пръстен или още я сравняват с биволско око.

Кърлежите се премахват с пинсета

По-редки са случаите, при които вместо обрив, ще забележите грипоподобни състояния като треска, главоболие, умора и болки в мускулите и ставите. Притеснително е, ако внезапно развиете подуване на коляното, което не е болезнено и не изглежда да е свързано с никаква дейност, но също може да е ранен знак за лаймска болест.

Каквито и да са вашите симптоми, ранното откриване на лаймска болест може да предотврати сериозни усложнения - включително възможни когнитивни и психични проблеми, затова помолете вашия лекар да ви тест след ухапване от кърлеж. Когато инфекцията се диагностицира рано, тя се лекува напълно с антибиотици, задължително изписани от медицинско лице.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати